Красимир Ангарски: Ананиев за здравен министър е добро попадение

8633
Красимир Ангарски: Ананиев за здравен министър е добро попадение
Снимка: БГНЕС

"Надявам се да е той, защото изборът е добър. Той е правил и други бюджети, той е консенсусен и диалогичен, смятам, че ще се справи. Дори политически е добре премислено, защото е признат експерт от почти всички политически партии в България така, че е много добро попадение." Това заяви бившият министър без портфейл в служебното правителство на Стефан Софиянски и заместник-кмет на София Красимир Ангарски относно предложението Кирил Ананиев да бъде новият здравен министър.

По думите на Ангарски пред bTV, Ананиев "най-добре познава какво е предвидено в здравеопазването и ще го изпълни най-добре, от който и да е друг. Предполагам, че вече има в главата си план какво да прави".

След обединението на 9-те болници в София - само административни съкращения

Директорът на гражданското сдружение, което обединява 9-те болници в карето около "Александровска болница", Красимир Ангарски, няма д...

Според Ангарски, сегашното състояние на здравеопазването се дължи не само на влиянието на лобита или непознаване на материята, а и на допълнителни обстоятелства, като наличието на 400 болници, начинът им на управление, разрешителният режим...

Според експерта, малките общински болници биха могли да станат медицински пунктове или спешни центрове и не навсякъде да се правят операции, а най-тежките случаи да отиват в университетските болници. По думите му това не се е случило до сега, тъй като "всеки депутат иска в града му да има болница."

Против Ананиев обаче се обяви проф. Милан Миланов. Спорът дали здравният министър да е лекар или финансист е много стар. Сега обаче имаме законови ограничения – големият финансов ресурс е в НЗОК, над 3 млрд. лева, докато здравното министерство има бюджет от само 400 млн. лева. Затова министърът на здравеопазването трябва да разбира тънкостите на здравната система – чака ни рамков договор, падна Наредба 2. Такива са аргументите на проф. Миланов в подкрепа на това здравният министър да е лекар.

Припомняме, че на 6 ноември стана ясно, че заместник-министърът на финансите Кирил Ананиев ще бъде новият здравен министър.

Министрите Янев и Ананиев в спор заради парите за отбрана

На последното заседание на служебното правителство е възникнало напрежение между вицепремиера и министър на отбраната Стефан Янев и фин...

Сега Ананиев оглавява Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и отговаря за управлението на близо 4 млрд. лева от здравни вноски. Той е бил зам.-министър на финансите почти във всички правителства от 1998 г. насам. Ползва се с подкрепата на почти всички партии заради опита си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване