X
 
 

Кръвните центрове вече ще информират лично хората, у които открият хепатит

743 0
Кръвните центрове вече ще информират лично хората, у които открият хепатит
Снимка: iStock/Guliver
Кръвните центрове ще са длъжни да информират директно донорите, за които са установили Хепатит В или С. Предложението идва от Министерството на здравеопазването, години след като пациентите са го поискали.

В момента съществува празнота в законодателството и не е ясно, кой и как уведомява донорите. Има опция за онлайн справка, която ако решат, могат да направят.

Варненци могат да се изследват безплатно за хепатит В и С

Безплатни тестове за хепатит B и C ще бъдат проведени днес (26 юни) в морската ни столица. Всички желаещи ще могат анонимно да се изсле...

По данни на неправителствения сектор, през миналата година малко над 1000 души са лекувани от хепатит С, а от хепатит В – над 2000, припомня bTV.

Преди няколко месеца стана известен случаят на Иван. През 2015 г. той дарява кръв. От кръвния център установяват, че има хепатит С, но информацията не стига до него. Разбира чак през 2019 г., когато отново иска да дари.

"И аз стоя и гледам, и се пуля в шок, и питам как така от 2015 г., сега сме 2019 г., аз не знам, не съм се лекувал", разказа Иван.

Центърът е длъжен да уведоми здравната инспекция и личния лекар. Но никъде не е разписано кой уведомява пациента. В случая на Иван дори и личният лекар не е бил информиран.

Четири месеца след репортажа, здравното министерство предложи промяна – кръвните центрове да се свързват директно с донорите, на които са открили хепатит В и С. С хартиено писмо, имейл или обаждане ще ги канят в центъра, където ще им казват резултата и ще ги насочват към личния лекар.

Дариткова: СЗО си е поставила за цел до 2030 г. да елиминира хепатита

В плана на Световната здравна организация е до 2030 г. да елиминира напълно болестта хепатит, съобщи председателят на здравната комисия...

От години от Сдружение "Хепактив" водят битка за промените. 

"Този казус ние се опитваме да преборим от 2016 година насам, тогава всъщност входирахме първата жалба към Министерството на здравеопазването", заяви Силвана Лесидренска, сдружение "Хепактив".

„Към настоящия момент се опитвахме част от тази нормативна празнота, да я запълним със засилване на контрола. В много случаи се случваше така, че самите РЗИ и личните лекари не изпълняваха изцяло задълженията си за информиране на пациентите", каза д-р Ивиан Бенишев, директор на дирекция "Медицински дейности".

До дни Иван ще получи резултатите от лечението си. Очаква се да е напълно здрав.

Повече за скандалния случай може да прочетете в ТАЗИ СТАТИЯ

Родители искат спиране на ромите от училище в Раковски - заради хепатит А

100 деца са заразени с хепатит А, като най-много са случаите в ОУ "Христо Смирненски". Затова родители се заканват, че ще спрат да пуск...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители