Кунчев: Пандемията не може да бъде спряна с мерки, може да бъде контролирана

3137
Кунчев: Пандемията не може да бъде спряна с мерки, може да бъде контролирана
Снимка: Министерски съвет

Не искаме да плашим, казваме на хората, че тенденцията тръгва нагоре, за да спазват мерките. Това заяви националният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

На въпрос защо тогава разхлабваме мерките, отговорът беше, че сме разхлабили "много внимателно" – само с една трета от по-големите ученици и моловете. Искахме да избегнем социалния характер на мола – ако там няма струпване, рискът не е толкова голям, убеден е Кунчев. Същевременно той е сигурен, че постепенното увеличение на новите случаи в България не е заради отварянето на училищата и моловете – такава е характеристиката на въздушно-капковите епидемии. "Има естествен епидемичен процес, който се движи по биологични закони", обясни Кунчев и посочи, че проблемът е нов щам (британския), който се предава много по-лесно. Хубавото е, че ваксините на база кръстосания имунитет пазят – най-малко от тежко протичане на болестта, каза той.

Спомен от коронавирусната есен – сега Сачева говори как трябва да се научим да живеем с вируса

Нещата в България са коренно различни – промяната е видима. Тогава миришеше на гражданска война – все още имаме нужда от по...

Пред БНТ Кунчев категорично отрече, че има вмешателство в работата им – заради икономически интереси. А кой ще носи отговорност за нова огромна здравна криза точно преди парламентарните избори - на този въпрос отговорът беше пак въпрос: Защо мислите, че при този биологичен процес има някой отговорен? Всеки разумен човек е наясно, че няма начин да ограничиш всичко. "Пандемия от въздушно-капкова инфекция не може да бъде спряна, но може да бъде държана под контрол, така че да не разруши здравната система", подчерта той.

4 април все още е доста далеч – нека видим какво ще се случи през февруари, заключи Кунчев. Избори ще има, но при много болни и карантинирани ще има повече проблеми, стана ясно от думите му.

Що се отнася до темпа на ваксиниране, ще се решава дали подходът с ваксината на AstraZeneca ще е да се пази втората доза или всичко получено да се ползва веднага. Между двете дози на AstraZeneca има период от 10-тина седмици. Кунчев защити ползването на ваксината при по-възрастните и заяви, че ефектът от нея в домовете за възрастни във Великобритания бил "поразителен" – т.е. там почти нямало случаи.

Не е невъзможно, но честно казано PCR тестът е златен стандарт – ако искаме да не пропускаме случаи, това е изследането. Така Кунчев коментира защо искаме PCR тест за влизане в България, а не антигенен. По думите му, антигенните тестове били въведени „за удобство на гражданите”.

Кунчев с информация предвижда ли се допълнително отхлабване на мерките

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести д-р Ангел Кънчев даде информация дали ще предвижда допълнител...

Що се отнася до огромните проблеми с българските малцинства в съседните ни държави, които редовно идват да работят и учат в България, отговорът на Кунчев беше, че "с МВнР смятам ще намерим точната формула", защото в съседните ни държави ситуацията с COVID-19 не била много по-различна от тази у нас.

Още: Ръст на новите случаи на COVID-19 у нас, 54 души са починали за денонощие

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване