Към този момент: България с най-нисък процент излекувани от коронавирус на Балканите

9614
Към този момент: България с най-нисък процент излекувани от коронавирус на Балканите
Снимка: БГНЕС

1 990 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб, към 17 часа днес. През деня са доказани още 9 нови случая – 8 в област София и един в област Смолян. 368 са лицата с потвърден COVID-19, настанени в лечебни заведения. От тях 50 са в интензивни отделения и клиники. Починалите лица, при които е установен COVID-19, са общо 93. В УМБАЛ „Света Анна“ е починал мъж на 78 г. от дома за стари хора в гр. Кула. Пациентът е страдал от деменция и артериална хипертония. В областната болница в Ямбол е починал 53-годишен мъж с двустранна пневмония. По официални данни към момента излекуваните у нас са 461, което прави едва 23 на сто от всички заболели, като към настоящия момент този процент е най-нисък от всички Балкански държави.

Ето каква е картината и в останалите държави на Балканския полуостров. Турция остава страната с най-голям брой жертви и заразени. 55 души са починали от коронавирус за последното денонощие. Така общият брой на жертвите в страната достигна 3 841 души. За последното денонощие са установени още 1 114 нови случая на заразени с коронавирус, като така общият им брой достигна 139 771 души. 1 126 пациенти се намират в интензивни отделения. Оздравелите са 95 780 души, което прави 68 процента от всички заболели. Досега в Турция са направени общо над 1,4 милиона теста. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че от 16 до 19 май отново ще се въведе четиридневен полицейски час в редица големи градове и окръзи на страната, съобщи турският телевизионен канал НТВ. Той обяви още, че отпадат ограниченията за пътувания до още девет града на страната – Адана, Диарбекир, Мардин, Трабзон, Орду, Денизли, Кахраманмараш, Шанлъурфа и Текирдаг.

Европейски експерти: Лекарствата ACE-инхибитори и ARBs не повишават риска при COVID-19

Мъжете имат по-високи нива на ензим в кръвта, използван от новия коронавирус да заразява клетките, показаха резултатите от голямо европ...

Румъния остава на второ място на Балканите по брой случаи – 15 588, от които 7 245 оздравели, което е 46 на сто от всички регистрирани инфекции. 982 души са починали до момента. Новите случаи са 226. За последните 24 часа има и 21 нови смъртни случая.

В Сърбия процентът на излекувани е значително по-нисък – 32. Там има 10 176 случая, от които 3 290 оздравели и 218 смъртни. Новите случаи са 62, а 3 души са починали от коронавирус през последното денонощие. 29 души остават в болници в сериозно състояние, като до момента в страната са направени общо над 145 000 теста.

За втори пореден ден няма починали от COVID-19 в Гърция. Това стана ясно от данните, оповестени от гръцкото здравно министерство. Общият брой на починалите от новия коронавирус в страната е 151 души, като 40 от тях са жени. През последните 24 часа са били потвърдени 10 нови случая на заразени с вируса, с което общият брой на заразените достигна 2 726 души. 1 374 души са се възстановили напълно, като процентът им от всички заболели е 50. В интензивни отделения в болниците се намират 32 пациенти с коронавирус. Средната им възраст е 67 години, като повечето имат съпътстващи заболявания. Общо 87 пациенти вече са изведени от интензивните отделения.

В Хърватия случаите са 2 196, от които 1 784 оздравели и 91 починали. Това прави 9 нови случая и 1 смъртен. Данните показват, че едва 321 са активните инфекции, което означава че 86 на сто от случаите са приключили. От болните в момента 13 души са в сериозно състояние в болниците на страната.

СЗО: Над 4 милиона души са заразени с коронавирус по света

Над 4 милиона са вече заразените с коронавирус хора по света. Това заяви днес генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус, цит...

Босна и Херцеговина отчете 24 нови случая, като така общият им брой достигна 2 141. В страната има общо 113 жертви, като през последното денонощие са починали 6 човека. Над половина или 1 114 души пък напълно са се възстановили, а четирима остават в болници в сериозно състояние.

В Северна Македония потвърдените случаи са 1 664, от които 1 200 оздравели и 91 починали. За 11 май има 22 нови случая, а забележителното е, че няма нови починали от коронавирус. 21 души са в болници в тежко състояние в страната, в която до момента са направени общо над 19 200 теста. 72 на сто са си излекували от коронавирус.

654 души с доказана COVID-19 инфекция са се възстановили напълно в Албания. Това прави 75 процента от всички регистрирани случаи в страната. 187 души са с активна коронавирусна инфекция, 28 от тях са хоспитализирани и само трима са на интензивно лечение. Тези данни карат лекарите в страната да бъдат оптимисти, още повече, че от 10 дни в страната няма регистрирани смъртни случаи от COVID-19. През последните 24 часа са направени 121 теста, от които положителни са били 4 – най-ниският брой за един ден през последните 8 седмици. Общият брой на заразените от началото на епидемията е 872, а смъртните случаи са общо 31. Днес стана ясно още, че се очаква откриването на плажния сезон за всички почиващи в Албания да стане факт през последния уикенд на месеца – в периода 30-31 май. Според директора на Националната агенция по туризъм Корнелия Феризай са предприети мерки за физическо разстояние, като чадърите ще са на разстояние 3,5 метра един от друг, а по плажовете ще има хора, които ще наблюдават за спазването на мерките. Дори и във водата почиващите няма да бъдат допускани на разстояние по-малко от 3,5 метра от хора, с които не са от едно семейство. В хотелите храната няма се предлага на „шведска маса”, а на почиващите че бъде сервирано в стаята.

В най-малката държава на Балканите – Черна гора, положението върви към подобряване. Страната е регистрирала 324 случая от началото на епидемията, като жертви на вируса са станали 9 души. Огромната част от тези случаи – 90 процента или 294 души са се излекували, а активните случаи са едва 21, от които двама души са в болници в сериозно състояние.

Балканските страни се справят добре с коронавируса, тревожни новини от Русия

Повечето страни на Балканския полуостров изглежда държат ситуацията с болните от коронавирус под контрол. В Гърция потвърдените случаи...

Още за развитието на пандемията у нас и по света!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Проф. Григор Димитров: 50% от бюджета на НЗОК е за болнично лечение

Удължават забраната за износ на инсулин и антибиотици за деца

Без европари за Детски център за лъчелечение и протонна терапия - защо, пита Карлос Контрера

Първи случай на лаймска болест у нас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване