Лекарите от "Спешна помощ" в София тръгват на протест в защита на шефовете си

32091
Лекарите от "Спешна помощ" в София тръгват на протест в защита на шефовете си
Снимка: БГНЕС

Решението да бъдат предложени за уволнение директорът на „Спешна помощ” доктор Георги Гелев и помощникът му доктор Ангел Ангелов предизвика истински взрив след колегите им и те се заканиха, че ще излязат в обща стачка. Нека тогава да видим от министерството как ще се обслужва двумилионен град, предупредиха лекарите.

Не може да се работи така  - вземаме между 600 и 800 лева заплата, работим повече, отколкото е по закон. Вместо да работим по 7 часа, работим по 8. Вместо да почиваме по три дни, почиваме по два. Знаете ли, че ако се работи по закон, ще има не 16 екипа за „Спешна помощ” в София, а десет, разказа възмутена лекарка.

Властта намери виновни за линейките - шефовете на "Спешна помощ" в София

Директорът на столичната Спешна помощ д-р Георги Гелев и заместникът му по лечебната дейност д-р Ангел Ангелов са предложени за уволне...

Лекарите с право обвиниха и медиите, тъй като винаги се разказват случаи, в които се стигнало до смърт, но не се оповестяват случаите, в които „Спешна помощ” е помогнала. Дават ни акъл хора, които нямат подготовка – дефибрилатор като имало, щяло е да спасим фотографката Елизабет Димитрова (бел. ред – случаят отпреди два дни, който стана причина за труса в „Спешна помощ”. Дефибрилатор се използва само в определени случаи, патици, каза афектиран здравен работник

Пристигнахме девет минути след сигнала, но вече нищо не можеше да се направи. Това каза шофьорът на линейката, която се отзовала на сигнала за Елизабет Димитрова. Димитрова почина преди два дни, като близките ѝ твърдят, че това е станало заради бавна реакция и нехайно отношение на лекарския екип.

Хората твърдяха, че още имала пулс, а според мен жената вече изстиваше, продължи шофьорът. После започнаха да обиждат лекарския екип – викаха на лекарките „курви”. Искаха да я интубираме, а тя беше починала – никаква полза от това нямаше да има, разказа шофьорът.

Позицията на директора на „Спешна помощ” д-р Георги Гелев

Таня Андреева уверява, че "Спешна помощ" ще се оправи

Спешната помощ винаги е била приоритет за това правителство. Но не можем да се справим с всички проблеми за толкова кратко време. Това ...

Не намирам абсолютно никаква грешка по отношения на случая „Елизабет Димитрова”. Изваден е бил екип от адрес, защото е нямало свободен. Не са пристигнали за 30 минути  - нормативът е от качването на линейката до стигане на адреса, което трябва да стане за 20 минути, разказа доктор Георги Гелев, досегашният директор на „Спешна помощ” в София.

Един път завинаги трябва да се овладее насилието срещу лекарите. Не може да има 10 хил. лева глоба за фалшив сигнал до 112, а за „Спешна помощ” – нищо, възмути се Гелев.

Писал съм много писма до здравното министерство, до министъра, до премиера. От пет години предлагам да има шоково увеличение на заплатите за „Спешна помощ”. Минимумът на заплатата на лекар, започващ в „Спешна помощ”, трябва е 1500 лева. В „Спешна помощ” в София това означават 4-5 млн. лева.

Освен всичко друго с голямо изумление разбрах, че всъщност има 579 щата за „Спешна помощ”, като знам, че са 599. Това го разбрах от думите на заместник-министъра на здравеопазването доктор Бойко Пенков по медиите. Проверих и се оказа, че без да ни уведомят, са ни съкратили 20 бройки. И знаете ли защо – за да пренасочат 20 щата към областта на село Братя Даскалов, Старозагорско. Значи от София пращаме толкова хора в малък филиал? Не може да се сравнява София с малък филиал. В София има 18-19 адреса на нощ, в малките филиали са по 1-2 на нощ.

Андреева обеща бързи реформи в Спешната помощ

Само един лекар обикаля днес с мобилните екипи в линейките в Бургас. С настъпването на летния сезон в Бургаска област проблемът става о...

Тъй като министър Таня Андреева не иска да говори с мен, призовавам д-р Нигяр Джафер (бел. ред. – шефът на Здравната комисия в парламента) да ме повикат в комисията в парламента. Искам да дам там своя отчет, след като от здравното министерство не намериха за удобно дори да ми кажат лично, че ме уволняват, завърши той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com