Лекарство срещу COVID-19 - химера за огромна част от българите

2417
Лекарство срещу COVID-19 - химера за огромна част от българите
Снимка: iStock

Обещаваното още през 2022 г. лекарство за домашно лечение на COVID 19 „Паксловид“ ще се окаже химера за огромна част от българските пациенти. То вече има регистрирана цена за българския пазар, а одобряването му е на финалната фаза.

ОЩЕ: Няма яснота кога лекарството за COVID-19 на Pfizer ще е налично у нас

Цената в аптеките

Продуктът обаче ще се реимбурсира от Националната здравно-осигурителна каса само в случай на обявена извънредна епидемична обстановка. В противен случай пациентите трябва да го купуват за своя сметка, а утвърдената пределна цена може да се окаже непосилна за повечето пациенти. В аптеките тя ще е 2154.3 лв. Това показа проверка на в. „Сега“ по повод течащата процедура по допускане на лекарството до пазара.

България започна разговори за сключване на двустранен договор за доставка на "Паксловид" (Paxlovid) срещу COVID-19 още през 2022 г. Лекарството е на Pfizer и се използва за лечение на ковид при възрастни, които не се нуждаят от допълнителен кислород и които са изложени на повишен риск от тежка форма на заболяването. То се отпуска по лекарско предписание и се използва за извънболнично лечение на леки до умерени случаи. Медикаментът бе разрешен за употреба в началото на 2022 г. от Европейската агенция по лекарствата, а продуктът се прочу като лекарството, с което е лекуван президентът на САЩ Джо Байдън. То вече е широко разпространено там и се отпуска от личните лекари.

За да се пусне на пазара у нас, продуктът трябва има регистрирана цена от Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти (НСЦРЛП), обясниха от министерство на здравеопазването. Това се е случило през март, като утвърдената пределна цена за медикамента на дребно след калкулиране на надценките по веригата е 2154.3 лв. с ДДС. 

ОЩЕ: Коронавирусът в България: Над 1100 нови излекувани в последния отчет за денонощие

Кой ще го получи безплатно?

В момента е в ход процедура за включване на продукта в позитивния лекарствен списък, като тече оценка на здравните технологии, уточниха още от МЗ. Дори и след приключването на процедурата и включването на лекарството в позитивния списък, така че то да може да се покрива от здравната каса, това няма да е възможно автоматично. Лекарството ще може да се изписва при условие на реимбурсиране, тоест напълно безплатно или частично платено, само ако е обявено извънредно положение или извънредна епидемична обстановка, уточниха от НЗОК.

Оттам се позоваха на изричните текстове на наредбата, в която се определят условията за покриване на разходите за лекарства за домашно лечение от страна на здравната каса. От НЗОК припомниха още, че по регламент започват да реимбурсират даден медикамент в годината, следваща тази на включването му в позитивния списък.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Замърсители в лекарствата и риск от рак: Проф. Георги Чернев разказва за VI-тия конгрес на БДДХ

Софтуерен проблем спира плащанията от НЗОК: Фармацевти излизат на протест

Едва 1 нов случай на Ковид е открит за денонощие у нас

Здравният министър за коклюша: Внимаваме с посланията заради паниката, сегашната ваксина е слаба

Без нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com