Михаил Околийски: Ваксиналното покритие у нас е едва 10%

2070
Михаил Околийски: Ваксиналното покритие у нас е едва 10%
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

За съжаление не можем да твърдим, че пандемията си отива, темповете на ваксинация в България са много ниски, каза пред бТВ представителят на Световната здравна организация у нас Михаил Околийски. Ваксиналното покритие у нас е 10%, което дава основание да мислим, че вирусът през есента може да се върне. Ваксинацията по света наближава 50% и там към края на годината може да се говори за колективен имунитет.

Версиите как се е появил вирусът се проверяват. Останаха скрити някои от клиничните данни - как и кога са били лекувани хората в първия момент. Тези данни трябва да бъдат споделени от Китай, за да се анализира какво се случи.

Защитата ни наесен зависи от това как се справяме в момента. Миналата година хората се успокоиха през лятото, докато ние от СЗО предупреждавахме, че през есента ще има пик.

Трябва да наваксаме с ваксинирането, имаме нисък,само 20%, ваксиниран медицински персонал и нисък ръст на ваксиниране при възрастните хора. Трябва да има целенасочени послания за ваксинирането към целеви групи.

„Т. нар. от СЗО „Делта“ вариант на COVID-19 е много по-вирулентен, разпространява се много по-лесно и се твърди в някои научни статии, че води до по-големи щети. Единственото противодействие е ваксинацията“.

„Ако безразсъдно забравим през какво минахме, то може да се върне… Ако помните миналата година също заболеваемостта и смъртността от коронавирус намаляха, хората се успокоиха, прекараха едни хубави отпуски през лятото. Ние от СЗО предупреждавахме, че през есента може отново да има пик, хората се подсмихваха, но това, което се случи беше тази опустошителна вълна, която не се стовари“ , предупреди доцентът.

Той напомни, че често има сериозни последствия за преболедувалите вируса и затова не може да се каже, че е по-добре са ди го прекарал.

Еврокомисар Стела Кириакиду ще се срещне с министър Стойчо Кацаров

Утре, 17 юни, европейският комисар по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакиду ще бъде на посещение в Б...

„30% от хората преболедували COVID-19 в рамките на 6 месеца развиват някакво психиатрично заболяване – тревожност, депресия, паник атаки. Тези хора също имат нужда от целенасочена подкрепа и грижи. Има и други симптоми – усещането да си в мъгла, необяснима тъга, при някои хора има косопад, проблеми с метаболизма“, каза още доц. Околийски. Той уточни, че тези пост COVID усложнения се наблюдават и при хора, които лека са прекарали заболяването.

В Плана за възстановяване и развитие нямаше нищо затова как страната да се справи с пандемията и с идването на нови патогени, или поне в първоначалния му вариант.

Препоръчваме на хората, преминали през коронавируса да са в постоянна връзка с личния си лекар, за да следят състоянието си.

Смятам, че разхлабването на мерките у нас е добър ход, хората трябва да се върнат към нормалността. Започна и вече агитиране за ваксинирането.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: В 20 области няма нови случаи

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com