Мнение: Не можем да понесем няколко десетки хиляди неимунизирани роми

23981
Мнение: Не можем да понесем няколко десетки хиляди неимунизирани роми
Снимка: БГНЕС

Най-големият проблем с имунизацията на децата конкретно, а и за децата по принцип, е, че санкциите не водят до резултат. Това твърди изпълнителният директор на Националната мрежа за децата Георги Богданов. Той коментира в светлината на темата да не се дават детски надбавки на родители, които не желаят да имунизират децата си.

Ние сме „за” родителите да са наясно каква е опасността. 32 хил. деца са без личен лекар, да не забравяме какво стана с епидемията с морбили преди време – 24 загинали деца, припомни Богданов. И обясни, че Националната мрежа за деца е против каквито и да е санкции и иска да подкрепи родителите да бъдат отговорни.

Калфин предлага да не се дават помощи на родители, които изоставят децата си

Предвиждаме няколко промени в Закона за семейни помощи за деца - да не се дава семейно подпомагане на родители, които изоставят децата ...

Мярката да се лишат от детски надбавки родители, които не имунизират децата си, е много добра, подчерта доц. Атанас Мангъров. Има хора, които са тотално откъснати от обществото, но както са неуки и неграмотни, много добре си знаят различните права и само със социални прийоми може да им се въздейства, подчерта той в сутрешния блок на Нова телевизия. Системата може да понесе няколко неразумни майки, които не искат да си имунизират децата, но не може да издържи няколко стотици хиляди неимунизирани роми, категоричен беше лекарят.

Съществуват т.нар. медиатори за ромите, които следва да действат, каза доцентът. Трябват обаче повече хора – не може двама-трима медиатори и социални работници да отговарят за квартал като „Столипиново”, смята Богданов. Не може да се спрат детските на родител, оставил детето си в примено семейство – той как ще има доход, за да си го върне, попита директорът на Националната мрежа за децата. 35 лева ли са решаващи, веднага дойде въпросът. Не, но помагат, отвърна Богданов.

Со кротце, со благо, со малко кютек – тази теза застъпи доц. Мангъров, докато Богданов беше против „кютека”. И обяви, че „бабите няма да вземат детски”, защото ако имат дете, родило дете, то така или иначе не ходи на училище.

Репортаж на Нова телевизия от „Столипиново” показа какво е положението – някои деца са имунизирани, други – не. Масово не се знае имунизираните деца срещу какво са имунизирани – „докторката там каза”, е обичайният отговор. Бихме имунизирали децата си, но заради надбавките, е другият обичен отговор.

Експерт: Не трябва да се санкционират семействата с млади майки

298 момичета под 15 години са станали майки през 2013. Информацията съобщи доц. Елица Димитрова от Института за изследване на население...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване