Мораториумът за разкриването на нови болници с невъзможни срокове

2837
Мораториумът за разкриването на нови болници с невъзможни срокове
Снимка: БГНЕС

В последните си работни дни правителството на акад. Николай Денков придвижи към Народното събрание законопроект с ключови реформи на болничната система. На самото заседание премиерът в оставка обяви, че предлагат на парламента да одобри мораториум за разкриването на нови болници и разрешаването на нови медицински дейности на съществуващи лечебни заведения. Заложените в проекта срокове обаче заплашват да го направят невъзможен за приложение, пише в. "Сега".

Невъзможни срокове

В законопроекта, пратен в петък в НС, се предвижда мораториумът да действа до утвърждаването на актуализирана Национална здравна карта. Срокът за утвърждаването на картата обаче е май 2024 г. Тези срокове бяха заложени през октомври 2023 г. и не е ясно защо продължават да бъдат същите няколко месеца по-късно.

ОЩЕ: Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Дори МЗ да е готово с актуализирания вариант на картата, само общественото обсъждане няма да позволи тя да мине до май през правителството. Нито пък парламентът ще се засили да приема промените в такива кратки срокове. Не е възможен и другият вариант - да се случи чудо и всичко да бъде прието в срок. Това ще означава мораториум да има буквално за броени дни, тъй като до май остава по-малко от месец.

В последния момент

Правителството веднъж се опита да пришпори мораториума за нови болници, като го включи в преходните и заключителни разпоредби на закона за бюджета на НЗОК за тази година. В парламента обаче ГЕРБ категорично се обяви против, изживявайки катарзис за порочната практика, която въведе при своето управление - да прокарва важни промени през преходни и заключителни разпоредби на други закони, често нямащи нищо общо с материята. В случая ГЕРБ дори не бяха съвсем прави, защото мораториумът беше нещо временно, а не законово положение, при това в известен смисъл касаеше бюджета на касата.

Не е ясно защо след това бяха изгубени три месеца, вместо законопроектът да бъде приет навреме, а не да гони последния влак преди изборите.

ОЩЕ: Болниците генерират милиарди приходи в икономиката, но секторът страда от кадрова криза

Други големи промени

Никак не е сигурно, че могат да бъдат спазени и сроковете, заложени за другата голяма промяна в законопроекта - преструктурирането на мегаагенцията "Медицински надзор". Предлага се от нея отново да бъдат отделени дейностите по управление, координация и контрол на трансплантацията, като с тях се заеме отново изпълнителна агенция по трансплантация. Предлага се преобразуването да влезе в сила от 1 юли 2024 г., като едва ли ще има време за това.

В същия законопроект има още една сериозна промяна - връщането на акредитацията на болниците. Акредитацията ще бъде задължителна само за тези лечебни заведения, които искат да обучават студенти и специализанти, но такива са повечето големи болници в страната. Тя ще бъде за цялостната медицинска дейност на болницата, за отделните медицински дейности и за възможностите за обучение на студенти и специализанти. За останалите лечебни заведения, диализни центрове, домове за медико-социални грижи, хематологични центрове, центрове по психично здраве и т.н., акредитацията ще е доброволна.

През 2019 г. беше отменена акредитацията като инструмент за оценка на качеството на медицинската дейност на лечебните заведения. Това доведе до отмяна на основния инструмент за официално признаване на компетентност за изпълнение на конкретни задачи, а именно качествена, навременна и достъпна медицинска помощ, предоставяна от лечебните заведения, отбелязват вносителите в мотивите към законопроекта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Замърсители в лекарствата и риск от рак: Проф. Георги Чернев разказва за VI-тия конгрес на БДДХ

Софтуерен проблем спира плащанията от НЗОК: Фармацевти излизат на протест

Едва 1 нов случай на Ковид е открит за денонощие у нас

Здравният министър за коклюша: Внимаваме с посланията заради паниката, сегашната ваксина е слаба

Без нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com