Москов: Чака ни дефицит от 500 млн. лв., ако ситуацията в здравеопазването остане същата

13531
Москов: Чака ни дефицит от 500 млн. лв., ако ситуацията в здравеопазването остане същата
Снимка: БГНЕС

Анализът на Световната банка показва, че ако ситуацията в родното здравеопазване остане същата, към 2020 година ще имаме годишен дефицит от 500 млн. лева. Толкова за това дали трябва или не трябва промяна. Този заяви в защита на предлаганите реформи министърът на здравеопазването Петър Москов по време на дебатите при приемането на последните промени в Закона за здравното осигуряване, цитиран от БГНЕС и "Фокус".

Той отново повтори, че част от проблемите в сектора на здравеопазването са твърде многото болници и многото хоспитализации. "Решенията за това са мрежи за болнични грижи, заплащане според удовлетворението и концентрираността върху основните заболявания, от които боледува нацията“, заяви Москов.

Назначиха нов директор на Окръжна болница

Окръжна болница "Света Анна" в София е с ново ръководство. За директор е назначен д-р Славчо Близнаков. До рокадата се стигна, след к...

Здравният министър е в Народното събрание, където в продължение на четири часа депутатите разглеждат промените в Закона за здравното осигуряване, предложени от него и екипа му. За четири часа депутатите успяха да приемат само 5 параграфа от закона, като имат още 40.

Припомняме, че мнозинството в пленарна зала по време на гласуването на Закона реши Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса да продължи да се състои от девет души, вместо предлаганите от здравния министър Петър Москов единадесет.

Промените в Закона предвиждат още разделянето на здравния пакет на основен и допълнителен, като до този момент не е ясно кои болести къде ще попадат. Според Москов в основния пакет ще попаднат тези, които формират 95% от здравните показатели на нацията и са основните причинители на високата смъртност и инвалидизацията. "Проблемите на системата са твърде чести хоспитализации, необоснован престой и т.н., а решението е заплащане според изпълнението и удовлетвореността, концентрация върху заболяванията, формиращи здравната характеристика на нацията и други", добави той.

Петър Москов цитира данни, че българите най-често взимат заеми, за да обслужват здравните си нужди. Според него това отговаря на въпроса доколко системата е безплатна в момента. В момента се плаща и доплаща за всичко и всеки гражданин знае това, категоричен бе той. Именно поради тази причина Москов предлага масовите заболявания, плюс детското и майчинското лечение да бъдат преостойностени и гражданите да не плащат нищо за тях.

Лицето на борбата с хепатита продължава инициативите си "въпреки Москов"

В град Враца ще има безплатни изследвания за хепатит. Това твърди Христо Гешов, познат още като лице на Национална скринингова и информ...

"Няма да има нищо различно от сегашния финансов ресурс на касата, а просто ясно парите ще бъдат насочени срещу заболяванията, които представляват 95% от инвалидизацията и смъртността", настоя той. Здравният министър направи този коментар в отговор на непрекъснатитСве критики на опозицията, че не е ясно кои заболявания ще бъдат включени в базовия пакет здравни услуги и кои в допълнителния.

Според Москов именно да насочиш парите към заболяванията, които формират здравните показатели, означава да правиш политика. "Пътят не е да взимаме пари от други сектори и това е доказано", добави той. По думите му Европейската комисия ни е казвала, че не изразходваме ефективно средствата, които наливаме в здравеопазването.

"В допълнителния пакет няма кешово плащане, няма допълнителни пари, а има планов прием както в Холандия, Англия, Швеция и други, които не са бедни държави, но са приели този подход", каза Москов и обясни, че целта не е пестене, а ефективност на средствата. Няма причина и ние да не предприемем този подход, настоя той.

По-рано днес стана ясно, че е назначен нов директор на Окръжна болница "Св. Анна" в София. За директор е назначен д-р Славчо Близнаков. До рокадата се стигна, след като в края на миналата седмица дългогодишният директор на столичната болница д-р Димитър Димитров беше отстранен от поста си. Първият уволнен директор на болница беше д-р Дечо Дечев, който беше начело на болница "Св. Иван Рилски". Москов го отстрани в края на април, а колегите на Дечев протестираха срещу това решение на здравния министър.

Москов се извини за инцидента с родилката

Министърът на здравеопазването д-р Петър Москов поднесе своите извинения за гафа с родилката от Симеоновград. "Моля за извинение за т...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com