Москов предлага по-скъпи здравни вноски, ако нямаме профилактичен преглед

11878
Москов предлага по-скъпи здравни вноски, ако нямаме профилактичен преглед
Снимка: БГНЕС

Увеличаване на индивидуалната здравна вноска или заплащане на лечението от пациента през следващата година. Това предлага здравният министър като мярка срещу непосещаването на личния лекар за годишен профилактичен преглед, предаде БГНЕС.

Според Москов мярката е наложителна, защото пациентът има не само права, но и задължения.

В същото време глобата от 50 лв., която се предвижда за граждани, които не са преминали през профилактичен преглед, не е работеща мярка.

През изминалата година 170 хил. души са дарили кръв

Почти 170 000 са кръводарителите през миналата година, което е под 22 на 1000 за страната. Това каза пред БНТ д-р Николай Андреев, дир...

Здравният министър обяви още, че се обмисля и промяна в трудовото законодателство. Тя предвижда ползването на еднодневен отпуск за посещение на личния лекар.

Москов коментира и данни, изнесени по време на форум за пациентските права. Според тях в 59 общини у нас липсват аптеки, които осигуряват инсулин, в 80 – онколекарства, а в 39 – лекарства за хронични заболявания. Здравният министър заяви, че държавата и НЗОК са гарантирали финансирането на медикаментите, а проблемът е свързан с възможността за изнасяне на медикаменти и паралелна търговия. Той обеща "криминалната част от тази дейност да бъде тежко контролирана" и поясни, че МЗ и индустрията ще изготвят електронна платформа. Тя ще проследява наличността на медикаментите още от митницата и ще дава възможност на Изпълнителната агенция по лекарствата да спира износа при необходимост.

По случая с родилката в Тетевен Москов каза, че ще изчака решението на правораздавателните органи и ще изиска мотиви от Българския лекарски съюз. След това ще вземе решение дали да отнеме лекарските права на д-р Нина Байчева, тъй като здравният министър има право да извърши това.

В Министерството на здравеопазването бе подписан и договор за доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на апаратура за радиохирургия и радиотерапия, по-известна като кибернож. Единствената по рода си за Източна Европа техника ще бъде монтирана в болница "Св. Иван Рилски" и ще заработи от есента. Лечението с апаратурата ще бъде финансирано изцяло от НЗОК и няма да бъде свързано с доплащане. Това от своя страна е възможност за стотици пациенти, които отиват с тази цел в чужбина. Разходите затова струват на държавата около половин милиард на година, като само за Турция заминават по 100 души на месец.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com