Москов: Ще се съобразим с КС и ще внесем промени в закона

3285
Москов: Ще се съобразим с КС и ще внесем промени в закона
Снимка: БГНЕС

Ще се запознаем с мотивите на Конституционния съд, ще променим текстовете и отново ще ги внесем като поправки в Закона за здравеопазването.

Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването Петър Москов по повод решението на Конституционния съд да определи разделянето на здравния пакет на основен и допълнителен за противоконституционно, предаде „Фокус“.

„Аз казвам каква е философията и какви са целите на Министерството на здравеопазването. Доколкото съдът не тълкува намерения и цели, а тълкува конкретни текстове, ние ще се запознаем с мотивите на Конституционния съд, които ще излязат през утрешния ден и там, където текстовете не са достатъчно прецизни и са дали основание на съда да постанови това решение, ние съобразявайки се с мотивите на съда, ще променим тези текстове и отново ще ги внесем като поправки на закона“, посочи той.

Конституционният съд отмени здравната реформа на Петър Москов

Конституционният съд (КС) отмени реформата на здравния министър Петър Москов, с която медицинската помощ, платена от касата, беше разде...

Министърът бе категоричен, че от решението на съда не произтича проблем нито за здравната система, нито за пациентите.

„Остава в сила действието на старата Наредба № 11, която винаги е била правомощие на министъра. От снощи, след решението на Конституционния съд, в министерството ще се пренаписва Наредба 11 в стария ѝ вид и тя ще бъде на разположение на Здравната каса и на лекарите, за да може системата да продължи да съществува по начина, по който е заложено в програмните документи на правителството за реформи в здравеопазването“, обясни още той.

„Решенията на съда не се коментират, те се изпълняват. Това, което мога да коментирам, е смисълът и целите в разделянето на пакетите в Закона за здравеопазването. Това е и продължава да бъде нужната законова стъпка - нужното законово действие, за да се гарантира на българските граждани, че Националната здравноосигурителна каса ще заплаща пълноценно лечението им без да има нужда те да доплащат“, заяви Москов.

„Тоест, да гарантира това, че ако вие сте здравноосигурен, навременно и безплатно ще получите нужния обем лечение, независимо от това дали имате възможността да доплатите лечението, което към този момента Касата не плаща. Това е смисълът на разделението на пакетите и от тази гледна точка той не е проблем, не е и предмет на решението на съда“, допълни той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com