МЗ с план да изключи един от приемите на задължителна ваксина, лекарите трябва да казват за противопоказанията

17621
МЗ с план да изключи един от приемите на задължителна ваксина, лекарите трябва да казват за противопоказанията
Снимка: Gettyimages

Козметични промени в Наредбата за имунизациите ще задължават Изпълнителната агенция по лекарствата да изпраща два пъти годишно в Министерството на здравеопазването информация за броя на съобщените нежелани реакции след ваксинация. Това ще става в срок до 31 юли (за първото полугодие на текущата година) и до 31 януари (за цялата предходна година). Докладите ще съдържат данни за приложената ваксина, партиден номер, възраст на лицето, тип на нежеланата реакция и изход. Промените все още са на фаза "обществено обсъждане".

Друга промяна е свързана с изменение в Националния имунизационен календар на страната "като резултат от публикувани препоръки от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията и Световната здравна организация в доклад от 2014 г. за оценка на Националната програма по туберкулоза в България относно необходимостта от изменение на схемата за имунизация срещу туберкулоза поради нейната научна необоснованост след одобрение от Експертния съвет по белодробни болести и от Експертния консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката се премахва задължителната реимунизация с БЦЖ ваксина на 17-годишна възраст", пише още в мотивите на министерството. Посочено е, че по този начин ще се "приложат съвременните препоръки за избягване на излишни вредности и опазване на човешки ресурси, както и ще се извърши осъвременяване на имунизационния календар в страната."

Майчински разказ: Денят преди ваксината беше последният, в който той беше нормално дете

Светослав се ражда доносен и здрав след нормално протекла бременност. Детето не е имало никакви проблеми в развитието, както във физиче...

БЦЖ ваксината не се ползва в повечето европейски страни или се поставя на лица от рискови групи. Във всички останали държави в Европа ваксината срещу туберкулоза се прилага веднъж. У нас общият брой приложения, дори след предложените промени, остава четири. От министерството добавят, че отпадането на пети прием БЦЖ ще доведе и спестяване на финансови средства в размер на 80 000 лв. всяка година.

С предложените промени личните лекари се задължават да „запознават лицето и/или неговия законен представител с показанията, начина на приложение, противопоказанията, взаимодействието с други лекарствени продукти и очакваните нежелани лекарствени реакции на прилагания биопродукт." Какви ще са санкциите или компенсациите, обаче, при възникване на нежелана реакция, не е уточнено.

На санкции подлежат родителите, които отказват да имунизират децата си. Те не могат да получават детски надбавки, детето не може да посещава и детско заведение (ясла или градина.) Определени са и глоби в размер от 50 до 200 лв.

В същото време екипът на здравния министър д-р Илко Семерджиев ще сключи договори за доставка на биопродукти т.е. всички ваксини за имунизационния календар за период до 3 години напред. Сред мотивите на министерство са "създаването на унифицирана система за съобщаване на нежелани реакции след ваксинация (НРВ) ще улесни дейността на медицинските специалисти, свързана с докладване на регистрираните от тях НРВ и следва да доведе до увеличаване и достигане на реално отчитане на НРВ, с което адекватно да се следи за безопасността на прилаганите ваксини в страната."

Проучване откри необявени замърсявания в едни от най-използваните ваксини

Странични ефекти от ваксини в западноевропейските страни винаги са били съобщавани, а през последните години се наблюдава значително по...

Конкретни действия и мерки, свързани с НРВ не са уточнени.

Какви са правата на пациента при ваксиниране?

Припомняме, че ако лекар или чиновник от здравна институция ви дава незадоволителни отговори, съветва ви да ваксинирате противно на описаните срокове, противопоказания, друго в листовките или въпреки че детето не е в добро здраве и при каквито и да е ваши съмнения относно обяснението му, винаги може да изисквате от него да посочи документ където пише, че обезателно в този момент трябва да има ваксинация, както и писмено да поеме отговорност при евентуални последствия.

Пациентът може да търси правата си и по съдебен път, да се обърне към Омбудсмана, неправителствени и съсловни организации, ако отговорните институции не вземат нужното отношение.

Институциите, които отговарят за проблеми в здравеопазването и ваксинопрофилактиката, са: Изпълнителна агенция по лекарствата (ИАЛ), Министерство на здравеопазването (МЗ), Изпълнителна агенция Медицински одит (ИАМО), Регионалните здравни инспекции (РЗИ).

Пострадали от ваксини заведоха колективен иск в Япония

63 млади жени са завели колективен иск за компенсация в размер на 945 млн. йени (9 млн.долара) заради получените увреждания от ваксинат...

При ваксинация винаги записвайте датата, името на ваксината, партидния номер и коя поредна доза от схемата е.

Според Конституцията - чл. 30, ал. 1 и 2, всеки има право на лична свобода и неприкосновеност, никой не може да бъде подлаган на посегателство върху личната му неприкосновеност освен при условията и по реда, определени със закон. Чл. 41. (1) Всеки има право да търси, получава и разпространява информация. Според Закона за здравето, чл. 87, ал. 1, медицинските дейности се осъществяват след изразено информирано съгласие от пациента.

Повече за правата при ваксиниране може да прочетете ТУК

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Коронавирусът в България: За четвърто поредно денонощие няма отчетен смъртен случай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com