На изпроводяк: Москов дава 1,2 млрд. лева за лекарства

2165
На изпроводяк: Москов дава 1,2 млрд. лева за лекарства
Снимка: БГНЕС

Министерството на здравеопазването обяви обществена поръчка за лекарства, която е на стойност 1,2 млрд. лева. Целта е с нея да се осигурят запасите от 800 вида лекарства за 145 болници в страната през следващите две години.

Документацията е подписана лично от здравния министър в оставка Петър Москов, който е с наложена мярка за неотлонение "подписка" по разследването за внос на турски ваксини. Поръчката се обявява броени дни преди края на мандата на настоящото правителство.

Москов иска правителство в рамките на този парламент

Ако говорим за това, че в рамките на този парламент трябва да бъде употребено всяко едно усилие и всяка една възможност, за да може д...

Срокът за получаване на офертите е до 11 януари 2017 г., а отварянето на офертите ще стане ден по-късно. Гаранцията за изпълнение на всеки конкретен договор е в размер на 3% от стойността на договора по обществената поръчка.

Не става ясно, ако колосалният по мащабите си търг бъде провален, заради обжалвания или открити нарушения в документацията и процедурата, как болниците ще сключват договори за необходимите им лекарствени продукти и дали това няма да остави десетки болници без нужните медикаменти.

Подобни търгове се провеждат по идея на Москов за спестяване. Така всяка болница по отделно ще обявява поръчка, но без да знае кой наддава, а търговците няма да знаят кои клиники участват. Във ведомството вече има и Централен орган, който да провежда общия търг за търговците на едро и разпределението на закупеното трябва да става чрез електронна система според нуждите на лечебните заведения. Очаква се за доставките да се конкурират около 30 дистрибутора.

Процедурата беше изтеглена в министерството с цел в нея да се постигнат по-ниски цени и да участват всички 190 доставчици на медикаменти и близо 400 болници.

Лекарствата за високо кръвно стават безплатни

По предложение на здравния министър в оставка Петър Москов Надзорният съвет на НЗОК реши от 1 януари Касата да заплаща изцяло терапия...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com