На ниво комисия: Връщат арбитража за лекарите-контрольори

8582
На ниво комисия: Връщат арбитража за лекарите-контрольори
Снимка: Thinkstock

Комисията по здравеопазването в Народното събрание подкрепи единодушно промяната в Закона за здравното осигуряване, с която арбитражната комисия се възстановява като способ за решаване на спорове, предаде БГНЕС.

В състава й ще бъде запазен паритетният принцип или равният брой представители на НЗОК, Министерството на здравеопазването и съсловните организации. Органът ще се произнася, когато дадено лице оспори констатациите на лекаря-контрольор. В такъв случай директорът на РЗОК, в 7-дневен срок от получаване на писменото становище, ще изпраща спора за решаване в арбитражна комисия.

Тя ще се произнася с решение в едномесечен срок от получаване на преписката. В случай че потвърди констатациите на лекаря-контрольор, следва прилагането на санкциите, предвидени в договора между РЗОК и изпълнителя на медицинска помощ. Те от своя страна ще подлежат на съдебно обжалване по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

Възстановяването на арбитражната комисия бе подкрепено не само от управляващите и опозицията, но и от съсловните организации.

Председателят на БЛС, д-р Венцислав Грозев определи арбитража като чудесна възможност за решаване на споровете. Той застана зад мнението, че равният брой представители на държавата и съсловните организации трябва да бъде запазен, макар и при съотношение 50 на 50 трудно да се стига до вземането на решения. "Въпросът е в конструктивния диалог, който може да бъде проведен в този формат", подчерта Грозев.

На същото мнение бяха и председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Борислав Миланов, представителите на Българския фармацевтичен съюз и народният представител от БСП – Лява България д-р Емил Райнов.

Депутатите обаче не подкрепиха предложението на колегата им Семир Абу Мелих от ГЕРБ болниците да се санкционират още при подаването на жалба от пациент.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване