Не признаха PCR тестовете на две българки, пристигнали от Лондон

6173
Не признаха PCR тестовете на две българки, пристигнали от Лондон
Снимка: iStock/Guliver

Скандал на летището - след полет от Лондон до София властите у нас не признаха тестовете на две българки. Така жените трябва да останат под 10-дневна карантина докато не си направят нов тест у нас, предаде БНТ. Причината е, че никъде в бланките, които носят от Великобритания, не пише, че тестът е PCR.

Мария и Геновева пристигат от Лондон. Самолетът бил от големите и пълен. С кацането на българска земя им казали да не стават от местата си, за да ги извозят на групички. "Стояхме около час, докато ни извозят всичките - групичка по групичка. Когато пристигаме вече на летището, слизаме от автобуса, оказва се същият хаос, всичките хора пак на едно място", казва Мария Денкова.

PCR-тестовете на командировани в чужбина служители ще се заплащат от работодателите

Разходите за PCR-тестове на служители, командировани в чужбина, ще се покриват от работодателя. Това реши правителството с одобрението ...

Започнала проверката за PCR тестове. Мария, която вече е прекарала коронавирус, си направила тест в Лондон в държавна, а не в частна лаборатория. "Държавната лаборатория е безплатно. Частната лаборатория започва от 100 паунда", каза Мария. Тя показала отрицателния резултат от своя тест на телефона. "Направен ми е 48 часа преди пътуване - чакала съм повече от 24 часа да ми излезе резултатът. Това е номерчето, там не се работи с химикалче и листче. Там е всичко онлайн и с телефона. С този безплатен държавен PCR тест ми казват, че е невалиден", каза Мария Денкова.

"Трябва да бъдат изписани имената на лицето, че тестът, който е извършен, да бъде по метода на PCR, датата на извършването и още няколко паспортни данни, които тук не се съдържат. Нямаме изискване дали ще бъде платен или безплатен теста. Имаме изискване като държава за метода", коментира д-р Ирина Гайтаневска - началник отдел Епидемиология и контрол на заразните болести. Ключовата дума е PCR – няма я и в есемеса на Мария. За РЗИ това не е първият подобен казус с държаната лаборатория във Великобритания. Затова през здравното министерство запитали британското посолство.

"От Британското посолство ни е дадено становище, че не всички тестове, извършвани в тази лаборатория, са по метода на PCR, тоест ние няма как да знаем, ако изрично не е упоменато в лабораторния резултат, че е PCR, каза д-р Ирина Гайтаневска - началник отдел Епидемиология и контрол на заразните болести. Мария и Геновева остават под карантина. А утре ще си правят нови тестове, на които ще я има - думата PCR.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Без паника, затваряне и дистанция: Проф. Кантарджиев съветва да не се страхуваме от коклюша

Ангел Кунчев: Доста близо сме до епидемия от коклюш

Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Онлайн обучение заради коклюш - по преценка на директора

Поставят първата ваксина срещу коклюш при бебетата по-рано

Държавата да се раздвижи и да подсигури ваксини: Личен лекар за завръщането на коклюша

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com