Невролог: Хората с неврологични проблеми да се ваксинират срещу коронавирус, вирусът атакува и мозъка

8691
Невролог: Хората с неврологични проблеми да се ваксинират срещу коронавирус, вирусът атакува и мозъка
Снимка: Getty images

За хората с неврологични заболявания е много важно да се ваксинират срещу коронавирус (COVID-19). Това казва проф. д-р Димитър Масларов, специалист по неврология и ръководител на Клиниката по нервни болести в Университетска Първа МБАЛ "Св. Йоан Кръстител" в София.

Той предупреждава, че доскоро се считаше, че кръвно-мозъчната бариера пречи на директното проникване на вируса SARS-CoV-2 в централната нервна система. Нови доказателства обаче сочат, че вирусът може да атакува директно невроните, да намали притока на кръв към структурите на централната нервна система или да задейства производството на имунни молекули, които да увредят мозъчните клетки.

Съвети на пулмолог и невролог: Кога да се прегледаме след прекаран коронавирус

Ако сте прекарали COVID-19 с умерени симптоми, направете си до 3 месеца след оздравяване изследване на белите дробове. Ако сте имали те...

Експертното обяснение

Астроцитите са част от клетките, които изграждат мозъка. Те осигуряват хранителни вещества на невроните и поддържат нормалната мозъчна функция. Астроцитите могат да бъдат уязвими, дори да не са заразени от вируса и вероятно функционират неправилно в резултат от засягане на генната експресия. Инфектираните астроцити могат да обяснят някои от неврологичните синдроми като умора, депресия и "мозъчна мъгла“.

Перицитите са клетки, открити в най-малките кръвоносни съдове в човешкото тяло, включително и в мозъка. При експериментални проучвания е установено, че при заразяване със SARS-CoV-2 се блокира функцията на рецепторите, разположени върху перицитите, което причинява свиване на капилярите и намаляване на кръвоснабдяването в съответната зона.

Сред всички, известни до момента синдроми заради коронавируса, острата енцефалопатия е най-често срещаният неврологичен синдром, който се проявява при 50 до 80% от пациентите. Този процент се увеличава с възрастта и при пациентите, лекувани продължително в условията на реанимация. Продължителният престой в интензивно отделение може да причини развитие на енцефалопатия, невропатии и миопатии. Преживелите дългосрочно лечение в интензивно отделение трябва да се оценяват за когнитивни увреди, психическа и/или физическа инвалидизация, за да се предотврати т.нар. "синдром след лечение в интензивно отделение".

COVID-19 води до мозъчни увреждания, инсулт и психоза по-често от предполаганото

Учените вече предупредиха за потенциална вълна от мозъчно увреждане, свързано с коронавируса, но нови доказателства сочат, че може да д...

Ваксинация

Към ваксиниране на хора с неврологични проблеми трябва да се пристъпи в първия възможен момент, когато те не са в тласък или обостряне на основното неврологично заболяване или някое от придружаващите заболявания, предупреждава проф. д-р Масларов. И добавя: Важно е решението за това кога и с какъв препарат ще се извърши ваксинацията да стане след обсъждане с лекуващия невролог и/или друг специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Без паника, затваряне и дистанция: Проф. Кантарджиев съветва да не се страхуваме от коклюша

Ангел Кунчев: Доста близо сме до епидемия от коклюш

Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Онлайн обучение заради коклюш - по преценка на директора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com