Проф. Георги Чернев с документ: Държавата не обяснява защо не може да каже дали лекарства за хипертония са канцерогенни

12957
Проф. Георги Чернев с документ: Държавата не обяснява защо не може да каже дали лекарства за хипертония са канцерогенни
Снимка: личен архив

Не съм учуден от липсата на адекватен отговор от Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) по сигналите за канцерогенен ефект от лекарства за хипертония с активно вещество сартан. Това заяви пред Actualno.com дерматологът професор Георги Чернев, който коментира официалния отговор на здравното министерство (МЗ), даден за Actualno.com.

Професор Чернев е категоричен, че всички данни за пациентите, при които той и асистените му в МВР болница са забелязали канцерогенния ефект, са подадени до ИАЛ "непосредствено след откриване на туморите, потвърждаване на диагнозата и изясняване на причинно-следствените връзки". Дерматологът твърди, че сартаните имат канцерогенен ефект според наличността на определени рецептори в клетките на даден човек - конкретно става въпрос за растеж на меланома!

Според професора е интересно, че Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) "неколкократно се свързва с мен с оглед на публикуваните в световната литература данни и иска отговор на въпроса: защо не са докладвани в ИАЛ, а оттам и на тях?". Професорът даде в по-старо интервю за Actualno.com пример за научна публикация на чужди експерти със статия в специализираното списание Oncogene.

Ето какво още казва професорът:

"С този си отговор ИАЛ недвусмислено на практика признава, че е укрила информация и не е пратена информация към ЕМА. Защото така били решили и информацията им била непълна?

На практика ИАЛ блокира информацията към ЕМА в полза на няколко силни фирми. Добре. Това е и беше ясно отдавна. Сега само го потвърдиха или поне оставам с такова впечатление или убеждение.

Как според министъра са публикувани данните в световни международни списания? С непълна и неясна информация? Нали се дават данни и адреси на всички пациенти и всичко подлежи на зверски контрол? Там медицинските лица считат, че данните са коректни и ги отразяват, докато лица с икономичеко и милиционерско образование стигат до изводи в медицината по отношение на медикаменти, които предизвикват рак?"

Професор Чернев е убеден, че твърденията в отговора на МЗ са "абсурдни, неясни и манипулативни". "Всички наши пациенти с медикаментозно индуцирани тумори са живи и могат да допринесат за изясняването на случаите, ако има такова. Или се желае", каза още той.

"Веднага след официализирането на нашата първа публикация в чуждо списание, а именно през декември 2018 година, последвало от официализиране на още две статии през януари 2019 година, бяхме обект на разследване от вътрешна сигурност на МВР, наредено лично от Младен Маринов чрез Христо Христов от СДВР. Тази проверка изиска всички операции на меланоми за последните 2 години", разказа за Actualno.com професорът и представи документ за проверката в подкрепа на твърдението си.

Дерматологът заяви и, че се учудил защо вътрешния министър Маринов и МВР се интересуват от бенки и попитал по онова време: "А не се ли интересувате от базоклетъчни карциноми, спиноцелуларни и генитални брадавици? Може би от карцинома на Меркел? Той не е ли обект на интерес от МВР? Отговорът беше: "Не, само меланоми и диспластични невуси!" Попитах: "Силовият министър се интересува? Не министър Кирил Ананиев? От меланоми?" Отговорът беше: "Да, лично", твърди професор Чернев.

Професорът твърди и, че е дал всички епикризи и данни за пациентите през февруари, 2019 година. "Преди месец, средата на май, Христо Христов от СДВР заяви, че всичко е минало добре и няма нарушения", според професор Чернев.

"На практика няма как данните да са непълни при положение, че веднага след официализирането им ние сме подложени на проверки и репресии: от януари и февруари 2019 г. - одит за хирургичната дейност през последните 2 години (бел. ред. - на Кожна клиника в МВР болница, където до 4 май, 2020 година ръководител е професор Георги Чернев) - без нарушения", каза професорът и добави, че предишният ръководител на МВР болница проф. Илия Баташки е уволнен месец по-късно, а операциите на кожни тумори са забранени с устна заповед непосредствено след това.

"Причинно-следствените връзки (бел. ред. - за ефекта на лекарствата) се обясняват от клиницистите и учените, а не от ИАЛ, под егидата на силовия министър Младен Маринов и здравния министър Кирил Ананиев - с икономическо образование. Те нямат понятие и няма как да имат понятие нито от меланоми, нито от наука, нито от причинно-следствени връзки в медицината. Нека се заемат поне да свършат нещо в сферата си на действие и обяснят и разследват защо бяхме обект на репресиии заплахи от хора от техните структури - оставам с такова впечателение. Проблемите идват точно тогава, когато определени личности, не искам дори имената да им споменавам, започват да се интересуват от медицина и да оправят системата, в която никога не са работили. Но това вече е коренно друг въпрос. Опираме до въпросите за компетентност. И там има пълно разминаване на реалността с мечтите. Нужна е промяна", завърши професорът.

Още: "Управляващата върхушка подкрепя фармацевтичната индустрия за канцерогенни лекарства*"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com