Държавата дава "неосъществима" оценка дали вид лекарства за хипертония са канцерогенни

10519
Държавата дава "неосъществима" оценка дали вид лекарства за хипертония са канцерогенни
Снимка: iStock

Подадени са общо 9 съобщения за канцерогенен ефект на лекарствата за кръвно налягане (хипертония) с активно вещество сартан (ангиотензин рецепторни блокери). На основание наличната информация оценката дали това е така е "неосъществима". Това гласи отговор на Министерството на здравеопазването (МЗ) на въпроси на Actualno.com.

Въпросите са общо три и касаят твърдения на дерматолога проф. Георги Чернев, който до 4 май, 2020 година ръководеше Кожна клиника на МВР болница:

1. В началото на март, 2020 година, пред Actualno.com проф. Чернев заяви, че е подал данни до ИАЛ на база анамнеза от пациенти, развили различни форми на рак, като той и асистентите му смятат, че определени лекарства (т.нар. сартани, с които се третира кръвното налягане) предизвикват развитие на рак. Проф. Чернев каза, че е сторил това преди 2 години. Уведомен ли е здравният министър за този сигнал и какво е заключението за подадените данни?

2. Проф. Чернев твърди, че г-н Ананиев прикрива случая, защото подадената информация засяга големи интереси на фармацевтичната индустрия. Какъв е коментарът на г-н Ананиев и на здравно министерство?

3. Actualno.com получи сигнал, че от здравно министерство и г-н Кирил Ананиев е оказван натиск да не се проведе Националния конгрес на дерматологичните хирурзи, който се състоя на 13.05.2020 г. Сигналът е от организиратора проф. Георги Чернев. Какъв е коментарът на г-н Ананиев и на здравно министерство?

Съгласно отговора, получен от здравно министерство, сигналите, всичките от които са или лично от проф. Чернев, или от негов аспирант и от негов студент, са били изпратени "в законово-установения срок до 15 дни от получаването (на съобщенията) в Европейската база данни за нежелани лекарствени реакции – EudraVigilance". 

"През февруари 2020 година всички получени съобщения за подозирана връзка на ангиотензин рецепторни блокери (сартани) с поява на меланом са разгледани от Комисията за оценка на риск в проследяване на лекарствената безопасност, консултативен орган към изпълнителния директор на ИАЛ по чл. 47. от ЗЛПХМ (Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина). Членовете на комисията се обединиха около мнението, че на основание наличната информация причинно-следствената връзка между поява/влошаване на меланом и употреба на валсартан попада в категорията unassessable/unclassifiable: Оценката е неосъществима поради недостатъчни или противоречиви данни и невъзможност за верифициране или получаване на допълнителна информация", добавят от здравно министерство.

Съгласно казаното от проф. Чернев пред Actualno.com, сартаните имат канцерогенен ефект според наличността на определени рецептори в клетките на даден човек - конкретно става въпрос за растеж на меланома! Проф. Чернев илюстрира твърдението си и със статия-потвърждение в специализираното списание Oncogene - за лабораторно проучване, правено от екип учени от чужбина! А в САЩ вече тече подготовка за съдебно дело с искане за обезщетения точно заради канцерогенен ефект на лекарства с активно вещество "сартан" - подробности можете да научите в ТАЗИ СТАТИЯ НА USA TODAY!

Actualno.com публикува и пълния отговор на МЗ така, както беше получен в редакцията:

"Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) анализира получените съобщения за подозирани нежелани лекарствени реакции с цел откриване на нова информация за безопасност с клинична значимост, която е неизвестна или недобре описана към момента. Анализът включва оценка на доказателства за причинно-следствена връзка и при наличие на достатъчно такива се стартира европейска процедура по оценка, наречена процедура по оценка на сигнал.

Подадените съобщения за подозирана връзка между употреба на сартани и поява/влошаване на меланом са общо 9. Първото от тях е подадено на 22.10.2018 г, а последното на 03.02.2020 г. Четири от съобщенията са подадени от проф. Чернев и четири от аспирант с научен ръководител проф. Чернев. Последното съобщение е от студент на проф. Чернев. В законово-установения срок до 15 дни от получаването на съобщенията, всяко от тях е изпратено в Европейската база данни за нежелани лекарствени реакции – EudraVigilance.

Има ли в България лекарства, носещи риск от рак – опасенията на проф. д-р Георги Чернев (ВИДЕО)

Не само в България, но и в Европа – има ли лекарства, чийто прием може да допринесе за развитие на някакъв тип рак? Отговор на то...

През февруари 2020 година всички получени съобщения за подозирана връзка на ангиотензин рецепторни блокери (сартани) с поява на меланом са разгледани от Комисията за оценка на риск в проследяване на лекарствената безопасност, консултативен орган към изпълнителния директор на ИАЛ по чл. 47. от ЗЛПХМ.

Членовете на комисията се обединиха около мнението, че на основание наличната информация причинно-следствената връзка между поява/влошаване на меланом и употреба на валсартан попада в категорията unassessable/unclassifiable: "Оценката е неосъществима поради недостатъчни или противоречиви данни и невъзможност за верифициране или получаване на допълнителна информация.“

В съответствие с гореизложеното, предоставените до този момент данни не представляват сигнал. В допълнение Европейската база данни за нежелани лекарствени реакции, която съдържа над 15 000 000 съобщения (включително всички български съобщения), до този момент не е разглеждала сигнал за връзка между сартани и поява на меланом".

На този отговор професор Чернев също отговори, при това прилагайки документ в подкрепа на твърденията си - че всъщност е предал всички необходими данни! Подробности за отговора - ТУК!

Още: "Ще стигнем ли в бъдеще до шокиращ избор за лечение - коронавирус или рак?"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com