Нов ръст на потвърдено болни от коронавирус, но и признание за повече направени тестове

13678
Нов ръст на потвърдено болни от коронавирус, но и признание за повече направени тестове
Снимка: БГНЕС

За последните 24 часа потвърдено новозаразените с COVID-19 са 90, 21 от тях са в болница. 1171 общо са потвърдените случаи на коронавирус т.е. 8,3% увеличение на дневна база, 890 са т.нар. активни случаи. Това заяви началникът на Националния кризисен щаб генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски на редовния сутрешен брифинг за коронавируса.

На първо място е София, с 29 болни, но само 3 в болница, 18 случая има във Видин, а 12 са в Плевен, 9 от които контактни на работещи в завод "Мизия". Има 10 нови случая на заразени деца, никое не е хоспитализирано. Имало обаче дете от Бургас, което над 30 дни не може да се изчисти от вируса.

Нов рекорд на случаи на COVID-19 за денонощие, има приети малки деца в болница

66 нови потвърдени случая на COVID-19 (коронавирус) за денонощие са регистрирани в България, 29 от които са приети в болница. Общо потв...

129 случая са на медицински персонал т.е. 11% от всички потвърдено заразени, 34 са новите случаи, 21 са в София. Специално за Видин беше обяснено, че има прехвърляне на инфекция, защото различни медици работят в едни и същи отделения т.е. получава се смесване на работни места и "кръстосване на потоци" и отново беше повторено, че не са взети достатъчно защитни мерки и че няма проблем с доставка на медицински и защитни консумативи "в някаква острота". А на въпрос какво ще стане с болницата, има признание, че като няма медици, няма кой да работи в лечебното заведение. Мутафчийски подчерта, че особено опасни стават стаите за почивка на медици в болниците. В "Пирогов" има най-много заразени медици - 24.

Още снощи пък РЗИ-София потвърди пред Actualno.com, че засега педиатричната дейност в 8 ДКЦ (поликника) в София е спряна, защото има болен от COVID-19 педиатър, почти без симптоми до момента. Чакат се резултати от още 11 медици, казаха сега от щаба.

Общо 270 души досега са приетите в болница, 37 са в интензивни отделения.

На въпрос дали увеличеният брой заразени има връзка с повече направени тестове, отговорът беше, че има над 1000 теста за денонощието т.е. увеличение на тестовете, като най-вероятно щяла да бъде задмината прогнозната бройка от 7000 PCR теста на седмица, но има опасност от огромна преумора на специалистите, правещи тестове. От всичките големи групи обаче повечето са отрицателни - новите заразени идват от вече установени прицелни групи. Иначе, на 200 тествани се намира по 1 - когато не се тръгва вече от установено огнище. Но Мутафчийски отдава пика на "разходката по Великден". На въпрос на БНР дали за празниците в началото на май ще има ли ново затягане на мерките и евентуално затваряне на градовете, отговорът беше, че щабът "е разтревожен".

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 24 април

Глобалната пандемия от коронавирус (SARS-CoV-2 - всеобщо признато съкращение, както и COVID-19 или 2019-nCoV) вълнува сериозн...

Излекувани са 193 души, т.е. 3 нови за последното денонощие. Има нови двама починали, т.е. 52, но това беше съобщено снощи от Министерството на здравеопазването. Оказа се, че има случай от Велико Търново с изписана от болница жена с две отрицателни PCR проби, която се е върнала обратно положителна, но не се знае дали е реактивирана инфекция или ново заразяване. Ето и мнението на южнокорейско светило във вирусологията дали може да има повторно заразяване на вече излекуван човек!

Може да се прави плазмофереза, има много добър ефект - така че следващата седмица ще имаме готов документ към болниците, ако желаят, да ползват тази терапия, подчерта националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Потвърдено е и, че шофьорът на кмета на Симитли Апостол Апостолов е заразен и е в болница. Той имал 5 стента!

Още: "Развитието на коронавируса по света"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com