Нова COVID вълна ще ни струва 600 млн. лв.

2151
Нова COVID вълна ще ни струва 600 млн. лв.
Снимка: БГНЕС

При най-песимистичния сценарий разходите за справяне с COVID-19 ще достигнат 500-600 млн. лв. Това каза министърът на здравеопазването в служебното правителство Стойчо Кацаров. Той представи План за действие при нова вълна от COVID-19.

По думите му страната ни разполага с достатъчно предпазни средства, за да се осигурят всички от здравната система. Една голяма част от тях са разпределени в здравните инспекции. При попадане в зоната под критичния минимум има готовност да се доставят нови. Логистиката е подготвена и отработена.

По отношение на тестовете разполагаме с над 200 000 бързи теста, намиращи се в РЗИ-тата. Те се разпределят към лечебните заведения и се прави бърз и навременен контрол. Има готовност да получим над половин милион теста, които ще помогнат за това да се извършват контролни тествания на влизащи и излизащи от страната, на определени групи на случаен принцип, така че да има обективна представа за разпространението на коронавируса.

"Детски градини само за деца на ваксинирани": Мерките при нова вълна на коронавирус

Служебният министър Стойчо Кацаров представи на специален брифинг нов план за действие при COVID-19 в България. Здравното министерство...

Има предварителни договори за три вида моноклонални антитела, които чакат разрешение за употреба. За едното от тях сме извън процедурата, но е договорена цена на 50% от тази на ЕК. Те ще бъдат използвани за болни, които са имунокомпрометирани, тоест такива, при които ваксините не се очаква да дадат ефект или са противопоказни.

Работи се за евентуално нови доставки на ремдесивир през есента. Идея е и създаването на резерв от най-необходимите медикаменти, които при евентуална нова вълна може да се получи дефицит. На първо място това са нискомолекулните хепарини, кортикостероиди, както и няколко основни антибиотика. Ще се търсят лекарства с по-дълъг срок, тъй като ако не се наложи те да се използват, да може да бъдат приложени за други цели.

Иначе, още преди два дни математикът Лъчезар Томов коментира плана за действие, когато ги нямаше подробностите около него, освен че при 9000 души в болница де факто затваряме. Той изчисли, че при такива действия ще има 5500 починали и добави: "Една трета от тези общо 5550 починали, ще е цената, която ще платим за решението да затворим на 9000 души при евентуална пандемична вълна".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com