Нова заповед: Без отрицателен тест за влизане у нас от страни в червената зона

10505
Нова заповед: Без отрицателен тест за влизане у нас от страни в червената зона
Снимка: iStock

От 1 февруари, вторник, в червената зона вече ще влизат държави, в които 14-дневната заболяемост е между 500 и 5 000 на 100 000 население. Лицата, пристигащи от тези държави, се допускат у нас при представяне на валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация, за преболедуване или за проведено изследване (с PCR или антигенен тест) или на равностойни/аналогични документи. Това става ясно от нова заповед на Министерството на здравеопазването.  

Досега тези граждани освен сертификат за ваксинация или преболедуване бяха задължени да представят и отрицателен резултат от PCR тест. Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване и членовете на техните семейства, които не представят нито един от посочените документи, се поставят под 10-дневна карантина. Тя може да бъде отменена, ако лицето представи отрицателен резултат от PCR или антигенен тест, направен не по-рано от 72 часа след пристигането у нас. Възможността за отмяна на карантината след антигенен тест също е нова, което е улеснение за гражданите. Изискванията за лицата, пристигащи от „зелена“ и „оранжева“ зона остават непроменени. 

Италиански болници отказват да лекуват неваксинирани и непреболедували COVID пациенти

Италианските болници отказват да лекуват и оперират неваксинираните и тези, които не са били заразени. След като миналата седмица преда...

В списъка на държавите вече се въвежда тъмночервена зона. В нея попадат държавите, в които 14-дневната заболяемост е над 5 000 на 100 000 души население. От 1 февруари в „тъмночервената“ зона попадат Израел, Швейцария, Белгия, Дания, Португалия, Словения, Франция и др.

Лицата от „тъмночервената“ зона се допускат у нас при представяне на цифров COVID сертификат за ваксинация, за преболедуване или аналогичен документ, едновременно с отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизане в страната PCR изследване. Тези, които притежават цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация с допълнителна (бустерна) доза или аналогичен документ, не е необходимо да представят отрицателен резултат от PCR тест.

Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване и членовете на техните семейства, които не представят нито един от посочените документи, се поставят под 10-дневна карантина.

Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване и членовете на техните семейства, които представят при влизането си в страната само един от посочените документи, се поставят под 10-дневна карантина, която може да бъде отменена, ако лицето представи отрицателен резултат от PCR тест, направен не по-рано от 72 часа след пристигането си в страната.

От днес: Децата, пристигащи от държави в „червената зона“, се допускат у нас с PCR

От днес - 19 януари децата от 12 до 18 г., които пристигат от държава в „червената зона“, се допускат на територията на Бъл...

Децата от 12 до 18 г., пристигащи от държави в „тъмночервената“ зона, се допускат в България при представяне на валиден цифров COVID сертификат на ЕС за изследване или на равностоен или аналогичен документ с отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизане в страната PCR тест. В случай че не представят такъв документ, се поставят под 10-дневна карантина, която може да бъде отменена, ако лицето представи отрицателен резултат от PCR тест, направен не по-рано от 72 часа след пристигането си в страната.

Министерството на здравеопазването напомня, че от 1 февруари, съгласно европейски регламент, се въвежда валидност на цифровия сертификат за завършен ваксинационен курс и той е до 270-тия ден от датата на поставяне на завършващата ваксинационния цикъл доза. При изтекъл сертификат (т.е. изминали са 270 дни от поставянето на завършващата ваксинационния цикъл доза) лицата  могат да пътуват с някой от другите сертификати – за преболедуване, за изследване или за бустер.

Вички граждани, които притежават сертификат за поставена бустерна доза срещу COVID-19,  могат да влизат в страната от всяка държава в света, без значение на цветовата зона, в която съответната държавата попада.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com