Новата наредба за лекарите-специализанти създава проблеми за болниците

7468
Новата наредба за лекарите-специализанти създава проблеми за болниците
Снимка: Thinkstock

Новата наредба за лекарите-специализанти създава проблеми за болниците. Това каза в интервю за Радио ''Фокус'' – Велико Търново д-р Христо Димитров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари. Наредбата указва новия ред за специализация, който беше планиран от Министерството на здравеопазването като решение на проблема с младите лекари.

''Младите новозавършили лекари, които трябва да специализират, трябва да бъдат назначени на стаж в болница. За това болницата трябва да отдели фонд работна заплата с всички необходими осигуровки. В същото време самите лекари продължават да нямата права да работят като изпълнители на медицинска помощ в състава на болницата по договорите със здравната каса. По този начин те се явяват като допълнителна финансова тежест на самата болница, като при това няма гаранция, че след като приключи тази специализация лекарят ще остане да работи в съответната болница'', добави д-р Димитров.

"Софиямед" била обект на 11 проверки през последните три години

Столичната болница „Софиямед”, където акушерката Емилия Ковачева преби бебе на 4 дни, е била обект на 11 проверки след жал...

По думите му, няма възможност лекарите реално да участват като изпълнители в лечебния процес и много от болниците не могат да си позволят средствата за техните заплати, дори и да имат нужда от млади лекари и да искат им осигурят възможност да специализират.

''Тази година средствата за болниците са много странно регулирани и се получава един парадокс - наредбата дава възможност на младите лекари, а болниците не могат да си го позволят. За това много пъти сме предлагали разходите по специализацията да бъдат за сметка на Министерството на здравеопазването, за да не влизат болниците във финансова загуба и да се осигури нормална специализация на младите лекари'', допълни още д-р Христо Димитров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com