Нови болни от коронавирус - още примери за върховна безотговорност

19324
Нови болни от коронавирус - още примери за върховна безотговорност
Снимка: БГНЕС

Има вече пациент на 9 години, който е болен от коронавирус. Става въпрос за чуждестранен гражданин. Състоянието му е добро, без почти никакви симптоми. Чичото на детето е бил контактен и е пътувал през граница, което е пример за "върховна безотговорност". Това заяви началникът на Националния кризисен щаб и ВМА генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски, от чиито думи се разбра, че има и още един болен в семейството - майката на детето. А при случая от Варна - на мъж в добро състояние в болницата, но болен от коронавирус, се разбра, че той е пътувал в Италия и е минал през Барселона, само защото е ходил на гости.

Той все пак каза и, че се появява внимание и все повече хора спазват ограничителните мерки заради коронавируса. Мутафчийски благодари и за инициативата с ръкопляскания от балконите. Той изрично подчерта, че в Китай за денонощие има само 16 нови случая т.е. там вече кризата е преодоляна благодарение на строгите мерки.

С особено внимание се следи състоянието на 76-годишна жена в "Пирогов", защото има съпътстващи заболявания. Мутафчийски изрично предупреди, че има доста случаи с изпаднали в паника хора, като даде пример с "младеж, прибрал се от Англия, много кашлял, трябвало да бъде приет в болница. Не, това не е основание", по думите му. Лекарят изрично подчерта, че хора с установен коронавирус, но с леки симптоми, остават вкъщи и средният период за изчистване на вируса е 21 дни. След това се взема проба за нов тест, за да се види дали са оздравели! Под карантина от 14 дни стоят само тези, при които има съмнение за зараза!

"Засега можем да си позволим да лекуваме среднотежките болни, дай Боже да не стигнем дотам да лекуваме само най-тежките", уточни началникът на кризисния щаб.

Има и намерения от страна на аптечните вериги да почнат да въвеждат ограничения на количеството лекарства, които се продават - специално за респираторни заболявания.

В Италия вземат крути мерки за спасяване на икономиката от коронавируса

Освен здравният отговор, битката с коронавируса в Италия е и на икономическо ниво. Намаляват се сметки за ток, отлага се плащане на ДДС...

Още: "В Пловдив: Зарази ли с коронавирус десетки починала жена, за която още не се знае от какво?"

Ситуацията с пътуването

През Австрия, Унгария, Румъния - това е отвореният в момента коридор и безопасен маршрут, през който българите във Франция и Германия и Европа могат да се приберат в България. Имаме няколко спешни случая с българи в чужбина, чието разрешаване ни дава увереност, че системата работи добре, увери зам.-външният министър Петко Дойков пред bTV и Нова телевизия.

Въвеждането на временни ограничения за пътуване ще става на база категоризация на риска – т.е. откъде и закъде е най-рисково да се пътува. Става въпрос за най-високите степени – 4-та и 5-та.

Ето колко пари ще отпусне ЕС за България в борбата с коронавируса

България ще получи общо €812 милиона от обявената от ЕС сума за борба с коронавируса, става ясно от разчетите за страните членки, ...

На въпрос как ще бъде преценявано до кои държави ще се праща самолет, за да се прибират българи, Дойков заяви, че засега няма такъв план. "Мисля, че е по-разумно българите да си стоят зад граница, освен ако няма нещо, което ги кара задължително да пътуват", обясни Дойков.

Снощи (15 март), 25 български ТИР-а, блокирани на италианско-словенската граница при ГКПП Нова Горица, тръгнаха със специален конвой към България. Това е първият конвой с български тирове, в следващите часове се очаква да тръгнат и тежкотоварни камиони и от ГКПП Сежана – Фернети.

За Сърбия: Ще забраним влизането в страната на всички други освен на сръбските граждани, както и поканените китайци. Всички останали граждани (включително сръбските), дори да нямат симптоми, ще бъдат подложени на 14-дневна карантина или самоизолация – в противен случай – веднага до 3 години затвор. От огнищата на коронавирус като Италия и Испания, самоизолацията трябва да е 28 дни, каза сръбският президент Александър Вучич.

Още: "НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 16 март"

"Коронавирусът предизвиква нови и нови мерки в Европа и по света"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване