Новият здравен министър няма да настоява за пръстовия идентификатор

4136
Новият здравен министър няма да настоява за пръстовия идентификатор
Снимка: БГНЕС

Одобрявах пръстовия идентификатор като начин за повишаване на контрол, но мисля, че няма да вървим по този път. Правим анализи, ще излезем с предложение. Това заяви новият здравен министър проф. Николай Петков по вечната тема с недооправеното ни здравеопазване. Припомняме, че съдът отмени въвеждането на пръстовия идентификатор, който беше идея на предишния здравен министър Петър Москов.

По отношение на клиничните пътеки, здравният министър дипломатично обяви пред предаването „120 минути” на bTV, че е решение на личния лекар дали да изпише пациент на носилка. Според клиничните пътеки има минимален срок, но няма ограничение в максималния срок, заяви Петров. И обясни, че болниците трябва да направят баланса между разходите и здравния интерес на пациента, добавяйки, че „понякога пациентите сами искат да си отидат по-рано”. Според Петров трябва да се мисли при увеличаване на времето на престой на пациента по клинична пътека да има увеличение и на стойността ѝ.

Здравният министър определи ресорите на заместниците си

Ръководният екип на Министерството на здравеопазването в третия кабинет "Борисов" вече е оформен и задачите им са разпределени. Минис...

Като цяло обаче здравният министър счита, че е време да се мисли в друга посока, а не „клинични пътеки”. Идеята трябва да е да се търси причината за дадено заболяване, а не да се лекуват последствия т.е. да има комплексно лечение, а не както е сега – лечение строго в рамките на пътеката, обобщи Петров.

По болната тема с липсата на национален регистър на психичноболните здравният министър каза, че ще настоява за създаване на такъв. Имам информация, че хора с психични проблеми имат право да носят оръжие, заяви той.

На този етап нямаме информация друга ваксина, освен БЦЖ, да има недоказан ефект от последваща имунизация, лаконичен беше Петров по друга важна тема - тази с ваксините.

Николай Петров обеща и да настоява за повече пари за здраве, но уточни, че първо ще трябва да докаже, че може и с по-малко разходи. Това направих и във ВМА, каза той.

Възможно е парите за някои клинични пътеки да бъдат намалени

Ако тази година започнат преразходи в болничната помощ, здравната каса и лекарският съюз ще предоговарят цените на клиничните пътеки, п...

Относно попрището на здравен министър, проф. Николай Петров призна, че вероятно постът винаги ще е неблагодарен. И уточни, че предложението да стане министър е дошло от Бойко Борисов. Нямах колебания дали да стана министър, подчерта Петров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Проф. Григор Димитров: 50% от бюджета на НЗОК е за болнично лечение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com