НЗОК изчаква с решението дали да сваля бюджетите на болниците

20569
НЗОК изчаква с решението дали да сваля бюджетите на болниците
Снимка: Thinkstock

От началото на седмицата се очакваше Касата да каже дали ще намали бюджетите с 20%. Вместо това обаче от НЗОК искат да са сигурни с колко точно средства ще могат да разполагат. Изчисленията сочат 300 млн. лева недостиг, информира Нова телевизия.

Лекарите се оплакват, че държавата не си изпълнява задълженията с пенсионерите

Проблемите в здравния сектор продължават да тормозят лекарите, а поредният отново е свързан със заплащането. Според писмо от Софийскат...

ПО думите на д-р Иван Кокалов от КНСБ, който е част от Надзорния съвет, към момента Касата има 136 млн. лева на разположение, пише Агенция "Фокус".

"Това, което ни е необходимо като резерв в най-песимистичния вариант, сигурно ще е около 30 млн., а в най-оптимистичния – 100-150 млн. лв., но е рано за коментари. Трябва да знаем на какво може да разчитаме, защото в противен случай този резерв може да покрие дефицити на лекарства, а не може да не заделим за онколекарства, медицински изделия и дейност. Не искам да спекулирам и да кажа, че ще намалим лекарствата, а ще платим дейността. Всяко едно намаление, на което й да е от тези пера, ще води до социално напрежение. Нямаме намерение да намалим бюджети, ние разпределяме средства. Когато ги разпределим, накрая ще се изчисли резервът. Въпросът е колко може да е ресурсът, да се установи и накрая целесъобразно да се изразходва. Предлагаме мерки, включително и по контрола на този ресурс, защото не всичко и там е ясно. Възложили сме разчет, макар да е трудно, по ЕГН и адрес на пациентите, защото част от тези пациенти идват да се лекуват в София, идват с парите си, а черпят от софийската каса”, обясни Кокалов.

Има нерешени проблеми и финансовите потоци не са урегулирани, сподели още той. „Има неща, които трябва да заложим в следващите години, за да бъдат решени. Фактът е, че ресурсът е по-малък и не позволява да се постигне касовото изпълнение в края на 2013 година”, допълни д-р Иван Кокалов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com