НЗОК отложи решението за бюджетите на болниците с два дни

19213
НЗОК отложи решението за бюджетите на болниците с два дни
Снимка: БГНЕС

Вместо днес, Надзорният съвет на НЗОК ще заседава в четвъртък (13 март) и вероятно тогава ще вземе решение дали да ореже бюджетите на болниците. Това каза след заседание на Надзорния съвет на НЗОК д-р Бойко Пенков, зам.-министър на здравеопазването, предаде Агенция „Фокус”.

От своя страна зам.-министърът на финанисте Людмила Петкова обясни, че не знае кой е говорил за намаление на бюджетите на болниците точно с 20%. Бюджетът може да бъде намаляван или увеличаван, само с промяна в закона. Такава промяна не е в правомощията на Надзорния съвет, каза Петкова.

Лекарите се оплакват, че държавата не си изпълнява задълженията с пенсионерите

Проблемите в здравния сектор продължават да тормозят лекарите, а поредният отново е свързан със заплащането. Според писмо от Софийскат...

По думите на Пенков на днешното заседание, са взети чисто административни решения. Взето е решение болници като педиатрия и инфекциозна болница да сключват договор с НЗОК за интензивна терапия. Причината е, че нямат достатъчно анестезиолози да покриват договора. Всяка година се взема такова решение, уточни Пенков.

Във връзка с медикаментите за трансплантирани в позитивния списък, д-р Пенов обясни, че е имало регистрирани генерични медикаменти. „Снижавайки цената в групата, имаше притеснения у хората, ползващи досега оригинални препарати, че трябва да се доплаща на опаковка. Но в петък получих писмо, че фирмата, която беше регистрирала генериците, ги е изтеглила от нашия пазар, така че те се заличават от позитивната листа и няма никакъв проблем. Хората, които са започнали дадено лечение, няма да доплащат. Обсъжда се разделянето в групи или определяне в специален ред, но няма изработено решение”, добави д-р Бойко Пенков.

На седмия форум на Асоциация пациентите с бъбречни заболявания се взе решение, подкрепено от няколко пациентски организации, в 10-дневен срок – до 20 март, министърът на здравеопазването да реши проблема с медикаментите за трансплантирани. Ако до 20 март това не се случи, сме категорични диализни пациенти, трансплантирани пациенти ще отидем пред МЗ и ще поискаме оставка на министъра, защото това означава, че тя издава тенденциозно смъртна присъда на тези хора. Това каза след заседание на Надзорния съвет на НЗОК Иван Димитров, председател на Федерация „Български пациентски форум”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване