НЗОК: Недопустимо е да се тиражират недоказани обвинения

2450
НЗОК: Недопустимо е да се тиражират недоказани обвинения
Снимка: БГНЕС

Недопустимо е да се хвърлят фриволно в медийното пространство неподплатени с доказателства обвинения. Това заявиха в своя позиция от НЗОК.

В предаването „Тази сутрин“ по БТВ от 19 декември бившият подуправител на Националната здравноосигурителна каса д-р Димитър Петров изказа обидни квалификации по адрес на управителя на институцията – проф. д-р Камен Плочев, д.м.н., и на директора на лекарствената дирекция в Централното управление – д-р Галя Кондева, както и по адрес на действащ заместник-министър на здравеопазването – Жени Начева. Тези квалификации многократно бяха тиражирани в печатни и електронни медии – не само в централните, но и в регионалните издания, съобщиха от Касата.

Нинова се чула с Борисов за актуализация на бюджета на НЗОК

Лидерът на БСП Корнелия Нинова е разговаряла днес с премиера Бойко Борисов с предложение за спешна актуализация на бюджета на НЗОК за 2...

"Като сериозна финансова институция, която е единствен платец на здравни услуги за здравноосигурените граждани, считаме, че е недопустимо да се хвърлят фриволно в медийното пространство неподплатени с доказателства обвинения, които накърняват достойнството и авторитета не само на цитираните от д-р Петров длъжностни лица, но и върху Националната здравноосигурителна каса. Откровените манипулативни твърдения на бившия подуправител уронват престижа не само на управителя на институцията и на упоменатите колеги, но насаждат в една особено чувствителна аудитория – пациентите, недоверие и несигурност, че касата защитава техните интереси и изразходва средствата от здравноосигурителни вноски само за тяхното лечение. В момент, в който екипът на Националната здравноосигурителна каса, заедно с екипа на Министерството на здравеопазването, полагат неимоверни усилия да ограничат неефективното разходване на средства в сферата на здравеопазването (което е факт), д-р Петров насочва обществената енергия към раздухване на несъществуващ скандал с внушенията си, че някакви хора „…тласкат министъра на здравеопазването и правителството към провал“ с „незаконните“ си действия", коментират от НЗОК.

В позицията на Касата се казва още:

В своите изказвания д-р Петров твърди, че „...мораториумът върху новите лекарства е абсолютен автогол, който е пробутан от експерти на правителството. Авторите на тази идея са шефката на лекарствената дирекция в Касата д-р Галя Кондева и зам.-министър Жени Начева, както и проф. Камен Плочев, който подписа тези неща и ги узакони“. Това твърдение – меко казано, не отговаря на истината. На официалната интернет страница на НЗОК, в линк ЗА НЗОК, подлинк Заседания на Надзорния съвет, са публикувани стенографски запис от заседанието на Нaдзора от 25 октомври 2017 г., както и Решение на Надзорния съвет на институцията под №РД-НС-04-110/25.10.2017 г., с което се „...одобрява проект на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2018 г., след становище на министъра на здравеопазването по чл. 19.ал.7, т.3 от Закона за здравното осигуряване“. В проекта за Закона за бюджета е добавено изречението: „През 2018 г. Националната здравноосигурителна каса не заплаща за лекарствени продукти с ново международно непатентно наименование, за които е подадено заявление за включване в Позитивния лекарствен списък по чл. 262, ал.6, т.1 или 2 от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, както и включени в Позитивния лекарствен списък лекарствени продукти по чл.262, ал.6, т.1 или2 от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, които подлежат на заплащане за първи път през 2018 година.“

Твърденията за хаос в системата на НЗОК няма как да са обективна преценка на служител, който не е бил на работа поради ползване на платен годишен отпуск и – след това, на отпуск по болест, в периода 21 август 2017 г. - 13 декември 2017 г. – до освобождаването му от длъжност по взаимно съгласие, с изплащане на обезщетение в размер на 6 месечни заплати.

Бивш подуправител на НЗОК: Мораториумът за новите лекарства е автогол

Процесът по освобождаването ми е взаимен. Проф. Плочев (бел. ред. – управителят на НЗОК) изведнъж каза, че не може да работи с ме...

Факт е, че парите за здравеопазване от година на година се увеличават, без това до доведе до подобряване на здравето на нацията.

Необходими са сериозни мерки – макар и непопулярни в очите на обществото, за да се осигури на пациентите адекватно, навременно и достъпно здравеопазване при максимална ефективност на изразходване на обществения ресурс и балансиране на разходите в системата.

Тъй като цитираните от д-р Петров експерти в своите области правят всичко необходимо, при спазване на законовите изисквания, да постигнат това, заявяваме, че Националната здравноосигурителна каса застава зад оклеветените от страна на д-р Димитър Петров и настоява за спиране на недостойната кампания, която е подел.

Бивш здравен министър посочи защо трябва да има забрана за иновативни лекарства

Това е една стъпка – може би не най-умната, но общественият разход за медикаменти е огромен. Системата, която контролира кой меди...

В противен случай ще бъдем принудени да се обърнем към правозащитната ни система за предприемане на предвидени в закона мерки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване