НЗОК обмисля да разблокират 60 млн. лева от резерва си за болници и онколекарства

5248
НЗОК обмисля да разблокират 60 млн. лева от резерва си за болници и онколекарства
Снимка: БГНЕС

35 млн. лева няма да достигнат на Здравната каса за лекарства за онкоболни тази година. За да не се стигне до недостиг на онколекарства от Лекарския съюз поискаха касата да разблокира пари от оперативния си резерв и да ги прехвърли към общите средства за лечение на раково болни пациенти. Това стана ясно след среща между ръководството на съюза и надзорния съвет на касата, предаде Дарик.

60 млн. лева да бъдат разблокирани от резерва на касата, предлагат от Лекарския съюз 35 млн. лева от тях да бъдат прехвърлени към парите за онколекарства, а с останалите 25 млн. лева да се плати на болниците изхарченото от тях, което е повече от предвиденото през първите месеци от годината. Ако това се случи дефицитите ще се покрият, тъй като занапред ще бъде в сила новата методика за финансиране, според която на болниците няма да се плаща похарченото в повече.

Частните болници дадоха на съд новата методика за финансиране

Частните болници дадоха на съд новата методика за финансиране на лечебните заведения, която ограничава техните бюджети. Заедно с Център...

Проблемът е, че първоначално в оперативния резерв на Касата имаше 310 млн. лева, а сега са останали 110 млн. лева. Така ако от тях се вземат 60 млн., Здравната каса ще остане с резерв за 2015-а от едва 50 млн. едва през април.

 

Вероятно обаче тази стъпка ще бъде направена, а решение за нея Касата ще вземе на заседание на Надзорния съвет на 28 април. Дотогава лекари и пациенти трябва да бъдат спокойни, защото пари за лечението на онкоболни ще има, успокояват и от Лекарския съюз, и от Касата.

Междувременно бе обсъдено и предложение ражданията и хемодиализата да се извадят от бюджетите на болниците, така че да не бъдат ограничавани заради липса на пари. Все още не е ясно как точно ще се случи това, тъй като самият бюджет за здраве е ограничен.

Москов уволни 11 директори на болници за 5 месеца

От началото на мандата си здравният министър д-р Петър Москов уволнил 11 шефове на болници. От постовете са отстранени началниците ...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com