НЗОК отрече, че спира 12 лекарства за онкоболни

4961
НЗОК отрече, че спира 12 лекарства за онкоболни
Снимка: БГНЕС

Национална здравноосигурителна каса (НЗОК) не спира да заплаща 12 лекарства за онкологично лечение, съобщиха от пресцентъра на Касата.

От НЗОК заявяват, че няма да бъде нарушено лечението на нито един пациент с онкологично заболяване. Гарантираме, че НЗОК е осигурила цялата модерна палитра от лекарствени продукти за лечение на онкологични заболявания и няма да бъде нарушен планът на лечение на нито един пациент, посочват от Касата.

НЗОК: Онкоболните няма да плащат операциите си

Пациентите с редовни осигурителни права няма да покриват сами високите разходи за лечение с новите линейни ускорители и високотехнологи...

Става ясно, че цитирани в медиите лекарствени продукти не се заплащат от НЗОК поради различни причини, независещи от НЗОК, в периода 2012 г. – 2016 г.

Два от цитираните лекарствени продукта по същество не са онкологични медикаменти и не са за основно лечение. Това е рядко прилагана имуностимулираща терапия, която не е свързана с конкретно заболяване /Ciyclophosphamide и HOLOXAN/.

За три от лекарствените продукта Българското медицинско сдружение по хематология е дало становище, че лекарствата вече се използват изключително рядко в клиничната хематология и отсъствието им не нарушава модерната лечебна стратегия /Mitomycin, Methotrexate tabl. и Calcium folinate caps./.

За лекарствения продукт Lenograstim притежателят на разрешение за употреба не желае и не предлага на НЗОК участие за този продукт в процедурата по реда на Наредба № 10/2009 г., защото е предприел процедура за оттегляне на продукта.

Онкоболните в Ямбол не могат да се лекуват в града, настояват за промени

В Ямболско има около 4000 онкоболни. В различни фази на заболяването си те са принудени да пътуват до диспансера в Бургас, тъй като в г...

Останалите лекарствени продукти имат алтернативна терапия. Те са отпадали от заплащане в периода 2012 г. -2015 г. и са заличени от Позитивния лекарствен списък (ПЛС) от Националния съвет за цени и реимбурсиране на лекарствени продукти (НСЦРЛП)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване