НЗОК предлага на болниците да се плаща 10% по-малко за леките случаи

11408
НЗОК предлага на болниците да се плаща 10% по-малко за леките случаи
Снимка: БГНЕС

С 10% по-малко да се плаща на болниците за леките слчуаи. Това е едно от предложенията на здравната каса към лекарския съюз, което ще се обсъжда в сряда. Причината за рестриктивните мерки е изначално заложеният дефицит от 200 млн. лв. в бюджета на НЗОК, предаде Стандарт нюз.

С намаляването с 10% на всички пътеки, ако лекуваните пациенти са леки, касата очаква да спести от юли до ноември 44.3 млн. лв. Селектирането на болните ще се прави най-вече на база продружаващи заболявания. Ако човек е с висока кръвна зхар 0 над 18 например, касата предлага да се дават допълнително 8 точки. Ако пациентът е със затруднено дишане - 2, и т.н.

Понижиха нивата на компетентност на 10 АГ отделения

Министерството на здравеопазването понижи нивата на компетентност на 10 акушеро-гинекологични и неонатологични отделения в страната, съ...

Освен това от фонда предлагат още няколко мерки, чийто ефект ще е спестяването на 54 млн. лв. от юли до края на годината. Първата е да се изведат в извънболничната помощ 21 пътеки. Като 14 от тях ще останат в пакета за болнична помощ, а останалите 7 ще се причислят към специализираната извънболнична помощ и няма д аимат никакъв престой. Съответно при всички тях ще се редуцират цените. Например пътеката за диагностика и консервативно лечение на глухота при възрастни от 300 лв. ще е с нова стойност от 124 лв. Консервативното лечение на глаукома от 273 лв. ще се редуцира на 150 лв., а оперцията на 293 лв. При консервативна терапия за съдова недостатъчност се предвижда касата да плаща вместо 475 лв. - 120 лв. Сред другите пътеки с подобна съдба е речева рехабилитация след ларингектомия с нова цена 195 лв., операция за перде - 270 лв., тежък псориазис – 390 лв., лечение на продължителна бъбречна колика - 84 лв. и т.н.

От НЗОК предлагат изобщо да отпаднат изцяло три пътеки - „Нестабилна форма на ангина пекторис с инвазивно изследване", „Консервативно лечение с простагландинови/простациклинови деривати при съдова недостатъчност" и „Консервативно лечение на световъртеж". Причините са ниската използваемост или наличието на подобна пътека.

От НЗОК искат да изведат извън болниците и определени изследвания, които сега са заложени в 16 пътеки за лечение на пикочо-половата система, бъбреци, панкреас, щитовидна жлеза и др. Много често терапията при тези проблеми завършва в рамките само на определени изследвания, а касата плаща много повече - цялата пътека. С извеждането на изследванията отделено фондът ще дава много по-малко пари за тях. На този принцип касата предлага да се плаща за 68 изследвания като цените са от 15 лв. до 270 лв. Освен това от НЗОК са установили, че осем пътеки са преостойностени (с номера 1; 32; 33; 52; 118; 149; 183 и 291). На тях също ще бъдат намалени цените. Сред тях е лечението на инсулт без тромболиза, заболявания на панкреаса и перитунеума, на външното ухо и тъпанчето, остри коремни болки и др.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com