НЗОК се съмнява в 5 - 6 болници за фалшиви хоспитализации

7886
НЗОК се съмнява в 5 - 6 болници за фалшиви хоспитализации
Снимка: БГНЕС

Текат усилени проверки на болници и аптеки, обяви пред журналисти в парламента подуправителят на НЗОК д-р Димитър Петров.

Припомняме, само преди месец варненският онкодиспансер и столичната онкохематология бяха дадени за разследване на икономическа полиция, като лечебните заведения станаха клиенти и на прокуратурата. Причината за това са съмнения за фалшиви хоспиталзации.

Москов и Здравната каса се разминаха със 100 млн. лева в сметките

Със 100 милиона лева се разминават изчисленията на Здравната каса и на здравния министър д-р Петър Москов по отношение на парите, които...

На фона на тази новина от НЗОК са подсилили проверките, особено в лечебни заведения, които са оценени като рискови заради подадени срещу тях сигнали.

Стана ясно, че за момента съмнения падат върху дейността на 5 - 6 болници, но Петров отказа да „подскаже" в кои градове са тези лечебни заведения. Той все пак допусна, че в хода на проверките броят им може да нарасне.

Засилен контрол е една от мерките за оптимизиране на разходи в сектора, изтъкна подуправителят на НЗОК, като обясни, че от Касата се стараят да намалят дефицита за тази година, предаде КРОСС.

Повечето мерки са насочени към смаляване на разходите оттук нататък до края на годината, стана ясно от думите му.

Борисов към НЗОК: Усещам, че пак ще искате пари наесен

В здравната система през тази година има 200 млн.лв. недостиг на средства. Ако продължим без реформи, то през есента Здравната каса отн...

Според медика това може да се случи с прецизиране на лечението, което не означава лечение на по-малко хора, а по-оптимално третиране.

За пример Петров даде тенденция в онкологията - там често се изписвали много по-скъпи препарати, които в повечето страни се използвали за втора линия на лечение, ако тези от първа не дават добър резултат. У нас обаче директно се пристъпвало към тях, макар високата им цена и необоснованата им нужда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване