НЗОК: Вторичен профилактичен преглед за хората с риск от социално значими заболявания от 1 април

7414
НЗОК: Вторичен профилактичен преглед за хората с риск от социално значими заболявания от 1 април
Снимка: Getty Images / Guliver

От 1 април тази година пациентите с висок риск от социално значими заболявания имат право на вторичен профилактичен преглед. Това каза д-р Галя Йорданова, директор на дирекция „Извънболнична медицинска помощ“ в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), по време на семинар, свързан с новите моменти в Националния рамков договор (НРД) за 2018г., предаде Фокус.

Д-р Галя Йорданова обясни, че при децата и бременните обхватът на профилактичния годишен преглед се запазва такъв, какъвто е бил и през 2017 година, но от 1 април 2018 г. има промяна при профилактичния преглед за лицата над 18 години.

Все повече възрастни се инфектират с ХИВ

Все повече възрастни се инфектират с ХИВ, като всеки шести новорегистриран случай е на пациент на възраст над 50 години, става ясно от ...

„Първичният профилактичен преглед се запазва във вида и обхвата до момента. Всеки един профилактичен преглед завършва с карта за оценка на рискови фактори за развитие на определени социално значими заболявания“, отбеляза д-р Йорданова, като припомни, че това са: сърдечно съдови заболявания, захарен диабет, злокачествени образования на маточната шийка, на млечната жлеза, на простата и на ректосигмоидалната област.

„Когато след годишния профилактичен преглед и след попълване на резултатите и данните от анамнезата и прегледа в картата за оценка и за формиране на групи лица с риск от посочените заболявания, се установи, че се касае за пациент, който попада в тези рискови групи, то тогава той има право на така наречения вторичен профилактичен преглед при общопрактикуващия лекар“, разясни д-р Йорданова.

Тя припомни, че до момента вторият профилактичен преглед се е извършвал само по преценка на общопрактикуващия лекар. „Новото и различното тази година е, че когато лицата, попадащи в тези рискови групи, са с висок риск от развитие на посочените заболявания, консултацията със специалистите, съответно кардиолог, ендокринолог, акушер-генеколог, уролог и хирург, не са оставени на преценка на общопрактикуващия лекар, а е задължителна“, посочи д-р Йорданова.

Тя подчерта, че Касата заплаща годишния и вторичния преглед на общопрактикуващия лекар, а пациентите дължат единствено потребителска такса, с изключение на случаите, в които са освободени от такава. По думите й вторият преглед до сега не се е заплащал и не е имало задължителна консултация със специалист по профила на риска.

Половин милион българи у нас страдат от диабет

Половин милион са българите с диабет. Това сочат последните данни на Световната здравна организация. В Европа от болестта страдат 56 мл...

„Идеята е да се види дали има рискова група и нещата да не приключат с вторичния преглед, да се отиде при специалист. И ако се вземат съответните мерки нещата спират до тук, но ако се установи, че пациентът страда от дадено заболяване, тогава той върви по пътя на диспансерното наблюдение. Тоест пътят на пациента е трасиран и, ако до сега един път в годината отивахме на профилактичен преглед, сега ще можем при съответния риск да имаме регламентирано посещение с определен обхват на дейности и посещение при специалиста“, допълни още д-р Йорданова.

Тя припомни, че профилактичните прегледи са задължителни и ако не се спазват законодателят е предвидил санкция от 50 до 100 лева и лишаване в едномесечен срок от здравноосигурителни права.

„До колко обаче се осъществява този контрол и правили се това нещо, не е в прерогативите на НЗОК. Така или иначе профилактиката е право, но и задължение на всеки, ако не иска да бъде болен“, каза още д-р Йорданова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Без паника, затваряне и дистанция: Проф. Кантарджиев съветва да не се страхуваме от коклюша

Ангел Кунчев: Доста близо сме до епидемия от коклюш

Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com