Обвинения в НС заради бюджета на НЗОК, Румяна Тодорова го смята за единствена опция

33967
Обвинения в НС заради бюджета на НЗОК, Румяна Тодорова го смята за единствена опция
Снимка: БГНЕС

На мен ми хареса една реплика, според която този бюджет на НЗОК за следващата година е единственият възможен бюджет. Тази позиция изрази в кулоарите на НС управителят на Здравната каса д-р Румяна Тодорова по време на разглеждането на второ четене на бюджета на институцията, предаде БГНЕС.

Има приходи от НАП и от държавата - те са 2 млрд. 800 млн. лв. за следващата година, това са парите, а колко много дейности са набутани в касата и то несвойствени, продължи Тодорова. Сега правителството се опитва едно по едно да ги връща обратно - тези, които не са си на мястото. Ако не се вземат конкретни мерки - спешни и дългосрочни, и другата година може да се стигне до недофинансиране на системата, прогнозира Тодорова.

А какво на мен ми се иска да се случи? Това е да имаме едно високотехнологично здравеопазване, което не може да се случи в следващите 1-2 г., но трябва да се тръгне по този път. Иначе ще си стоим на това ниво, ще си говорим как няма да стигат парите, е мнението на Румяна Тодорова.

Бюджетът на Здравната каса за 2013 г. ще бъде същият като тази година, след като извадим дефицита - болничната помощ е със същите средства като се вземат предвид и 29-те млн. лв., които ще влязат при тях и 5%, които се разрешава да се прибавят и от резерва, посочи управителят на Здравната каса. Стартът за болничната помощ е същият като в момента, денталната помощ се качва с 10 млн. лв. нагоре, в извънболничната помощ няма промяна, посочи тя. Но проблемите не са само финансови, смята Тодорова. Според нея има завишаване на разходи и по тази причина от НЗОК тръгват на масови проверки, за да се види какво точно се случва.

Дебатът

НЗОК събира 25 млн. лева за болниците чрез преструктуриране на разходи

Заради недостига на средства, с които да бъдат покрити направените от болниците разходи, от НЗОК ще започнат проверка на болниците и по...

Днес в парламента депутатите не успяха да приключат разглеждането на второ четене на бюджета на НЗОК. Бившият здравен министър Десислава Атанасова предложи в бюджета на НЗОК да бъдат "налети" 1,4 млрд. лева от фискалния резерв, за да може Касата да финансира дейностите си. През 2010 година точно ГЕРБ взе същата сума от резерва на НЗОК и ги прехвърли към фискалния резерв. Тези пари са изхарчени, а сега не можем да прехвърлим така пари, защото законът не позволява такъв трансфер на целеви средства, посочи Йордан Цонев. Мая Манолова пък поиска от всички лекари в ГЕРБ да се извинят, защото "гузно и страхливо са мълчали" преди три години, когато "престъпно средствата за здраве са прехвърлени и изхарчени за друга дейност".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване