Ограничават броя на болниците с новите лекарства за онкоболни

1286
Ограничават броя на болниците с новите лекарства за онкоболни
Снимка: Pixabay

Решение да се ограничи броят на болниците, на които ще се предоставят новите лекарства за онкоболни пациенти са взели здравните власти.

Това твърдят лекари от страната, които разполагат с документ, според който проследяването на ефекта от лекарство срещу рак на белия дроб ще се осъществява само в 7 болници у нас.

Държавата ще плаща лекарствата за онкоболни без алтернатива

Всяко лекарство за онкоболни без алтернатива, което не е покрито от здравната каса, ще бъде заплащано от Министерството на здравеопазва...

От Националния съвет по цени и реимбурсиране обясниха, че не става въпрос за някаква рестриктивна мярка, тъй като за всяко ново лекарство има отделен списък от лечебни заведения, в които то може да бъде проследявано. От друга страна имало възможност и самият списък да бъде променян при необходимост.

Според решение на здравните власти молекулите за онкоболните ще се предоставят само на определени болници. Така например нова молекула срещу рак на белия дроб ще се проследява само в Онкологичната болница, "Царица Йоанна ИСУЛ", "Софиямед", "Сити Клиник", "Свети Георги" в Пловдив, "Св. Марина" във Варна и "Георги Странски" в Плевен. Това е регламентирано в документ.

Мярката се явява притеснителна за лекарите, работещи в болници извън този списък. В коментар по темата председателят на Националния съвет по цени и реимбурсиране проф. Николай Данчев обясни, че става въпрос за решение, взето със съдействието на лекари и национални консултанти, което обаче не представлява никаква рестрикция, тъй като списъкът можело да бъде променян.

"За болниците сме се консултирали с националните консултанти, тъй като става въпрос за лекарства предимно в онкологията. Още нещо - след като дадената фирма получи информацията, в кои болници ще се проследява нейната терапия, има право да възрази. Примерно, тя може да допълни, че по нейно мнение в дадена болница има много добри специалисти и тази болница да бъде добавена", разясни той, цитиран от Дарик.

Цветанов: Никога не сме казвали, че няма да се лекуват онкоболни

„Никога не сме казвали, че няма да се лекуват онкоболни”. Това заяви председателят на ПП на ГЕРБ Цветан Цветанов. Дебатът ...

"Става дума за лекарства, които са включени наскоро. И, когато те са минавали оценка на здравните технологии, са декларирали, че таргетната популация е от порядъка на 10-15 души. Вие как го виждате да разрешим при една популация от 15 души в проследяването да участват всички болници? То трябва да бъде извършвано във болниците, които имат най-добрите кадри за тази работа и най-добрата апаратура, която определи даден пациент дали е подходящ за дадено лекарство или не", поясни още проф. Николай Данчев.

В заключение проф. Данчев допълни, че за всяко ново лекарство списъкът с болници е различен, като за някои от молекулите в него фигурират 10 и повече лечебни заведения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Ръст в броя на заразените с Ковид за денонощие

Здравното министерство: От 1 април хартиените рецепти за антибиотици отпадат напълно

Поставят основите на институт за иновативна медицинска наука

Българин разработва робот зъболекар за домашно ползване

Улеснение за лекарите: Е-рецепти и без интернет

Медицинският хеликоптер с първи тренировъчен полет (СНИМКИ)

"Тренировка за спасителна мисия": Медицинският ни хеликоптер излиза на терен

Коронавирусът в България: Едва 1 случай е открит за денонощие

Коронавирусът в България: Само в 2 области има открити нови случаи

"Лекари в помощ на пациентите": Естроген зависими гинекологични заболявания (втора част)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване