Окончателно: Бюджетът на НЗОК мина през парламента, 604 млн. лв. повече за здраве спрямо миналата година

5007
Окончателно: Бюджетът на НЗОК мина през парламента, 604 млн. лв. повече за здраве спрямо миналата година
Снимка: БГНЕС

Парламентът прие окончателно Закона за бюджета на здравната каса.

Той е за разходи от 8.3. млрд. лв., а ръстът при медицинските услуги, които ще плаща НЗОК, е 604 млн. лв. спрямо миналата година. Здравната вноска остава 8 на сто. 

Мнозинството отхвърли предложенията на ГЕРБ за допълнително увеличение на парите за болници със 100 млн. лв. и с 20 млн. лв. за медицински изделия. 

Законът за бюджета влиза в сила от 1 януари 2022 г., решиха още депутатите. Очаква се обаче той да бъде актуализиран в средата на годината и през него евентуално да се прокарат и реформи.

За лекарствени продукти – ваксини и дейности по прилагането им са заложени 6 576 000 лева. За дейности за здравнонеосигурени лица са заделени 8 789 000 лева. 

За лечение на лица до 18-годишна възраст, съгласно разпоредби от Закона за здравето, и на лица над 18-годишна възраст са предвидени 37 170 600 лева. За медицински изделия, помощни средства, приспособления и съоръжения за хората с увреждания, извън обхвата на задължителното здравно осигуряване са предвидени 38 хил. лева.

118 500 лв за трансфери от централния бюджет, реши парламентът.

За здравноосигурителни плащания за първична извънболнична медицинска помощ са предвидени 363 710 900 лв. .Здравноосигурителните плащания за специализирана извънболнична медицинска помощ ще са 380 229 000 лева. Предвидени са 239 709 800 лв. за здравноосигурителни плащания за дентална помощ.

НС прие 2 750 899 600 лв. да бъдат за здравноосигурителни плащания за болнична медицинска помощ и плащания с трансфер от централния бюджет, в т.ч. за здравноосигурителни плащания за болнична медицинска помощ - 2 632 399 600 лв.

Дебатът

Най-ощетени остават най-бедните, заяви депутатът от "Възраждане" Елена Гунчева. "Допълнително средства за зъбни протези ще позволят на 30 хил. крайно нуждаещи се да си закупят тези изделия", каза тя.

Джевдет Чакъров от ДПС също подкрепи твърдението й. По думите му хората в затруднено социално положение трябва да имат право за протези, защото в ЕС на 5 години се позволява на пациентите да си ги подновят. Той също изрази мнение, че стоматолозите на първа линия също трябва да получат възнаграждения.

Бюджетът на НЗОК мина безпроблемно през комисия на първо четене

Бюджетът на НЗОК за 2022 г. мина на първо четене в Комисията по бюджет и финанси. "За" гласуваха 11 членове на комисията, "против" бяха...

Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС поиска увеличение със 100 млн. лв. на средствата за здравноосигурителни плащания за болнична медицинска помощ. Според него плащанията са недостатъчни за покриване на разходите на лечебните заведения.

"Инфлацията се очаква да надхвърли 10%. По никаква форма няма да могат да се променят адекватно клиничните пътеки", коментира Ангелов. Той обвини управляващите, че няма да могат да изпълнят поставената си цел - малките населени места да може да работят с високоспециализирани специалисти и добра апаратура.

Управляващите няма да могат да компенсират инфлацията, която вече е 9,1%, ако не се намалят хоспитализациите, съобщи бившият директор на "Пирогов" и депутат от ГЕРБ Асен Балтов.

Той съобщи още притеснението си, че университетските болници ще загубят 100 млн. лв за първото тримесечие, заради това че Касата плаща 85%. 

"15- 20 болници поеха най-голямата тежест на ковид вълните. Оказа се, че няма безнаказано добро и те не могат да получат в пълния си обем", каза Балтов.

Иван Маджаров: Уволнението на проф. Балтов няма връзка с професионалните му качества

Със сигурност, уволнението на проф. Балтов няма връзка с професионалните му качества. Той е един от най-добрите хирурзи, перфектен лека...

Петър Петров от "Възраждане" пък отбеляза, че депутатите гласуват бюджет без да са приели отчет на касата за миналата година и не знаят за какво са били похарчени парите. 

От ГЕРБ - СДС настояха Надзорният съвет на касата да има право на гъвкавост при възможността за финансиране на лечебните заведения в условията на извънредна епидемична обстановка.

"Даваме на НЗОК при необходимост да даде пари на българските болници да бъдат дофинансирани", каза Ангелов. Според Георги Михайлов от БСП обаче няма необходимост, защото след омикрон пандемията ще е свършила.

Ангелов изрази мнение, че ако ГЕРБ не е управлявала, щели ваксините са само Спутник, а болниците да са задръстени.

"Смъртността по времето на Радев е по-висока, отколкото по наше време, а нямахме ваксини тогава даже", коментира бившият здравен министър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: В 20 области няма нови случаи

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com