Оплаквания заради НЗОК - Касата не плаща за неща, за които трябва

2146
Оплаквания заради НЗОК - Касата не плаща за неща, за които трябва
Снимка: БГНЕС

НЗОК отказва да плаща за някои медицински дейности и изделия. Това става ясно от становища на съсловни организации, постъпили в здравната комисия на Народното събрание по съвсем друг повод - удължаването на някои текстове от бюджетните закони до изготвянето на новите бюджети за тази година, пише в. "Сега".

Какви са проблемите - осигуряването на безплатна тотална зъбна протеза. Това беше предвидено като осигуряване от НЗОК с актуализацията на държавния бюджет през миналата година и влезе в сила от 16.09.21 г. За целта бе заделен специален резерв от 2 млн. лв. в бюджета на касата. Въпреки това, до този момент НЗОК не е платила нито една такава протеза, оплакват се от зъболекарската асоциация.

Преговорите за здравеопазване: Демонополизация на Здравната каса и болниците да не са търговци (ВИДЕО)

Демонополизация на НЗОК и болниците да не бъдат търговски дружества. Това са сред основните идеи, обсъждани на преговорите по сектор "З...

Оправданието за неизпълнението на закона е необходимостта от промени в законовата и подзаконовата нормативна уредба. Според асоциацията на зъботехниците обаче законът може да започне да се прилага незабавно. Отказът на касата, според гилдията, ощетява пациентите, които трябва да плащат от джоба си, въпреки че според националния рамков договор пациентите не следва да платят и стотинка.

Друго оплакване - от Българската асоциация на помощник-фармацевтите, е заради липсата на плащане от НЗОК на допълнително възнаграждение на помощник-фармацевтите, работещи в болничните аптеки към лечебните заведения. Този отказ продължава въпреки становища от МЗ и омбудсмана, изпратени до Касата.

"Във всички свои писма, НЗОК по всякакъв начин се опитва да оправдае неизпълнението на закона със свои тълкувания, че помощник-фармацевтите не са специалисти и затова не им се полагат средства", пишат от съсловната организация. Те напомнят и следния куриоз - когато се оказа, че законотворците са забравили да запишат в групата за допълнително възнаграждение магистър-фармацевтите, мотивите за включването им бяха именно помощник-фармацевтите. "Помощник-фармацевтите, тъй като са в направление "Здравни грижи", получават допълнителни средства, а магистър-фармацевтите бяха пропуснати", мотивираха се тогава депутатите.

От удължаването на закона междувременно се оказват изпуснати и други групи фармацевти, става ясно от друго становище - на Българския фармацевтичен съюз. Това са магистър-фармацевтите, работещи в центровете за психично здраве, за кожно-венерически заболявания и комплексните онкологични центрове. От съюза настояват още да се предвиди от 1 януари изплащането на 10 лв. за изпълнение на електронно предписание на лекарства за COVID-19.

Касата да глобява за лошо лечение, а не за липсващ подпис, иска лекарският съюз

Здравната каса да контролира качеството на предлаганата медицинска услуга и да налага глоби за лошо лечение, а не за административни гр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Без паника, затваряне и дистанция: Проф. Кантарджиев съветва да не се страхуваме от коклюша

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com