От април ще можем да избираме най-подходящата аптека и чрез интернет

3947
От април ще можем да избираме най-подходящата аптека и чрез интернет

С Национална аптечна карта ще се определят потребностите на населението от достъп до лекарствени продукти и фармацевтични услуги, осигурявани от аптеки и ще се идентифицират населените места, в които има недостиг. Българският фармацевтичен съюз (БФС) ще участва в подготовката й, което е заложено в проекта за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Това заяви проф. Илко Гетов, председател на съюза по време на пресконференция в Кюстендил по повод Деня на съсловната организация на магистър-фармацевтите (10 февруари).

Съсловната организация на магистър-фармацевтите е във финален етап на разработване на уеб платформа за визуализация на разпределението на аптеките и дрогериите по видове и дейности, която може да бъде използвана при изготвянето на нормативния документ „Национална аптечна карта“. Платформата ще показва броя на аптеките в едно населено място и дейностите, които извършват. За изготвянето й е използвана и систематизирана информация от регистрите – на Министерството на здравеопазването, Изпълнителната агенция по лекарствата и Националната здравноосигурителна каса. Електронният регистър на БФС, в който са вписани данните за всички магистър-фармацевти, имащи право да практикуват у нас, ще бъде свързан с уеб платформата за разпределението на аптеките. Така всеки ще може лесно и по всяко време да провери коя е най-близката аптека с договор с НЗОК, дали в нея се отпускат инсулини или се приготвят лекарства, уточни маг.-фарм. Светослав Крумов - главен секретар на БФС. Очаква се уеб платформата да стартира и да бъде достъпна в началото на месец април.

Взривиха аптека "Марешки" в Бургас

Взрив избухна в аптека, собственост на бизнесмена Веселин Марешки, в Бургас. При инцидента, станал малко след 03.30 часа тази нощ, ням...

Според електронния регистър на Българския фармацевтичен съюз към момента в страната практикуват 6050 магистър-фармацевти.

Съпоставка на данните при обработка на информацията от регистрите на институциите със средноевропейските показатели показва, че страната ни е на едно от челните места по брой аптеки на 100 000 души население и на едно от последните, по достъп до фармацевтична услуга. Достъпът до фармацевтична услуга се определя не от броя на аптеките, а от дейностите, които те осигуряват и магистър-фармацевтите, които ги извършват. В България има 1,4 магистър-фармацевти на 1989 души, докато в Европа средното е 2,6 магистър-фармацевти, но за 4450 души.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване