От догодина влизат в сила редица задължителни профилактични изследвания

11332
От догодина влизат в сила редица задължителни профилактични изследвания
Снимка: Getty Images / Guliver

От следващата година ще се изисква задължително определяне на сърдечно-съдовия риск, предвиждат промени в Наредбата за профилактичните прегледи. Това важи за жените над 50 години и мъжете над 46.

Директорът на дирекция "Извънболнична медицинска и дентална помощ" в Здравната каса д-р Галя Йорданова обясни пред БНР, че през 2016 година в пакета за профилактични прегледи за възрастните задължително ще включва изследване на лошия холестерол.

Личният лекар ще оценява психичния ни статус

Джипито ще прави оценка на психическото развитие при децата и на психическия статус при възрастните. От следващата година това ще бъде ...

"При лицата, които са в рискови групи, ще се извършват допълнителни изследвания. С повишен риск от захарен диабет при възрастните задължително ще се прави изследване на триглицериди, на холестерол, на креатинин и кръвно захарен профил", заяви тя.

Общопрактикуващите лекари ще формират 6 групи рискови заболявания - сърдечно-съдови, диабет и злокачествени.

Без промяна остава пакетът за бременни, но при рисковата бременност освен двата ехографски прегледа се полагат още два плюс изследване за аномалии на плода. Бременните и децата не дължат потребителска такса.

От следващата година в действие влиза Наредбата за проучването на удовлетвореността на пациентите от медицинската дейност в извънболничната и дентална помощ, напомни д-р Галя Йорданова.

Касата има пари за профилактични прегледи само на половината българи

Бюджетът на НЗОК за профилактичните прегледи на осигурените е за малко повече от половината от българите, които подлежат на извършванет...

"Критериите за качеството и удовлетвореността на пациентите ще бъдат основание за прекратяване на договор на изпълнител на медицинска или на дентална помощ, когато има нарушение на качеството или неудовлетвореност от оказана такава помощ", заяви тя.

От догодина ще може да се извършва специализирана извънболнична помощ в диагностично-консултативните блокове и лаборатории на ведомствените болници като Правителствена болница.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com