От "Пирогов" отговориха официално за инцидент с пострадал в близост до болницата

3997
От "Пирогов" отговориха официално за инцидент с пострадал в близост до болницата
Снимка: Actualno.com

Директорът на УМБЛСМ "Н. И. Пирогов" проф. д-р Асен Балтов изпрати отговор до медиите във връзка с инцидента, при който човек пострада при катастрофа на кръстовището на ул. „Пенчо Славейков” и ул. „Цар Борис III”на 19. 09. 2017 г. Въпреки че нещастието се случва на метри от лечебното заведение граждани алармираха, че не са могли да извикат помощ от болницата. Ето какво се казва в официалното становище на УМБЛСМ "Н. И. Пирогов":

"Съгласно Наредба 25 за оказване на спешна медицинска помощ Центровете за спешна медицинска помощ оказват спешна медицинска помощ на мястото на инцидента и по време на транспорт. Дежурният екип в Центровете за спешна медицинска помощ единствено може да търси помощ за диагностика и лечение на спешно болен пациент от дежурния лекар или специалист на държавно или общинско лечебно заведение за болнична помощ. Екипът на ЦСМП предлага пациентите за спешна хоспитализация в болнично лечебно заведение.

Спешната детска линейка извърши първия специализиран транспорт на пациент

Спешната детска линейка, която УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" получи като дарение на 1 юни т.г.  от Сдружение "Кауза" вече извърши първия...

В конкретния случай на мястото на инцидента не би могло да отидат медицински екипи от болницата, поради следните причини:

1. Съгласно действащата нормативна уредба в лечебното заведение не се поддържат налични медицински екипи, които да се отзовават на постъпили сигнали за инциденти извън територията на лечебното заведение. Още повече, че ако лекарите напуснат болницата за да отидат на местопроизшествието, това би поставило в риск здравето и живота на пациентите в спешни състояния, които вече са в лечебното заведение.

2. Следва да се има предвид, че в Република България е въведен и функционира от години Единен европейски номер за спешни повиквания (ЕЕНСП) – телефон 112. В рамките на ЕС, въвеждането му е станало с Директива 2002/20/ЕО на Европейския парламент и на Съвета на Европа. В тази връзка от 2008 г. тел.112 функционира във всички държави – членки на ЕС, като България не прави изключение. В системата на тел.112 са включени:

- Министерството на вътрешните работи

- Полиция, Пожарна безопасност и защита на населението;

200 деца са преминали през спешния кабинет в "Пирогов" за три дни

През спешния детски травматологичен кабинет за последните три дни са преминали 200 деца, като на шест от тях се налага да останат за ле...

- Министерството на здравеопазването;

- Спешна медицинска помощ и Национален медицински координационен център;

- Министерството на транспорта;

- Морска администрация „Морско спасяване“ и Български червен кръст;

- Планинска спасителна служба.

Началникът на "Пирогов": Няма протести, има разговори

Няма бунтове и протести в спешната помощ на УМБАЛСМ „Пирогов“, имаше разговори с колегите от реанимационните клиники, които...

3. Телефон 112 е предназначен за инциденти, застрашаващи здравето, живота, сигурността и имуществото на гражданите и осигурява безплатен достъп до всички служби за спешно реагиране.

Предвид горното, свидетелите и /или участниците в инциденти застрашаващи живота и здравето на граждани, следва да подават своевременно сигналите си за това на тел. 112, който им гарантира бърза и адекватна реакция от страна на компетентните служби.

В момента на влизане в кабинета на спешно отделение с искане за лекар за оказване на спешна медицинска помощ на мястото на инцидента вкабинет № 105 /хирургичен/ е имало десет пациента със спешни състояния, очакващи незабавни диагностични и лечебни дейности. Всички екипи на спешно отделение са били ангажирани с диагностика, консултации и лечение на пациенти в спешно състояние. Същия ден в Спешното отделение на болница „Пирогоов“ е оказана помощ на близо 770 пациенти, като само през конкретния кабинет са преминали почти 100.

Що се касае до състоянието на пациента след неговото приемане в спешното отделение на лечебното заведение, Ви уведомявам, че лицето е своевременно прегледано от интердисциплинарен екип и подробно диагностицирано. По преценка на дежурните спешни медици, пациентът остава за лечение в Реанимационното отделение на Клиника по неврохирургия, където му се прилага реанимационно лечение, поставен е под активно наблюдение и се извършват всички необходими мероприятия по диагностика и консултации. Пациентът е с черепно-мозъчна травма. Към момента пациентът е контактен, адекватен и остава на лечение в Клиниката по неврохирургия."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване