От "Пирогов" заплашват близките на Даная "да усетят болката": Таен запис разбуни духовете (ВИДЕО)

16335
От "Пирогов" заплашват близките на Даная "да усетят болката": Таен запис разбуни духовете (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Скандален запис от заседание на Медицинския съвет на УМБАЛСМ „Пирогов“ по случая „Даная“ разбуни духовете в общественото пространство. Той бе публикуван от журналистката Валя Ахчиева като откъс от нейно разследване по темата и в него ръководители на клиники в болницата говорят как трябва да се „устиска“ до ротацията, защото тогава нещата щели да се успокоят.

Най-смайващото изречение обаче е насочено към Фондация „Даная“, в чийто управителен съвет е майката на починалото 15-годишно момиче Ани Стоянова: „Просто трябва наистина да се направи всичко възможно те да усетят болката, тия хора!“.

Всичко това се случва на фона на засилено медийно и обществено внимание към "Пирогов", след като втората проверка около обстоятелствата за смъртта на Даная откри нарушения при осигуряването на животоспасяващия медикамент. Майката на Даная пък настоява за оставка на изпълнителния директор Валентин Димитров.

Днес, 14 февруари, Софийската градска прокуратура образува досъдебно производство по случая: Прокуратурата обяви, че се заема със случая "Даная".

Скандалните моменти от записа

Според Ахчиева, която качи разследването в своя YouTube канал, записът от Медицинския съвет е бил направен миналата седмица. Тя не посочва откъде се е сдобила с аудиото (записът започва от 44:15 мин. във видеото).

Още: "Пирогов“ готови да стачкуват, ако няма „нормализиране” на работната обстановка

„Тук сме се събрали много стари пироговци. Ние взехме решение да подадем колективна оставка, ако нещата се усложнят и атаките продължават. Както виждате, нещата станаха някак си по-спокойни. Второто предложение е да бъдем в пълна готовност, ако има извънредни заплахи и не можем да отговорим, има и други начини, по които може да се действа“, казва един от участниците в съвета.

Събралите се началници на клиники посочват, че отвсякъде има атаки по различните звена на "Пирогов", а адвокатът Димитър Марковски, който беше нает от ръководството на болницата, ги моли да спрат да се карат. "Наричат ви убийци в бели престилки. Спрете да се карате, обединете се около нещо общо", казва той и посочва, че ще им помогне за „медиен отговор“.

„Въпросът е да устискаме до 6-и март, е това е истината. Казвам го на български език“, казва друг участник в Медицинския съвет. „Нали така? Не бъркам датата? Кога е ротацията?“ (вижте тук).

Тук става въпрос не само за ротацията в кабинета, а и за вече ясната смяна на министъра на здравеопазването Христо Хинков.

Още: "Не се страхувам": Заплахи и предупреждения към майката на Даная

„Случаят с Даная не трябва да остава така, категорично. Ако може да се направи нещо, с което да реагираме, да обърнем нещата против, защото не може отвсякъде да ни бият и да използват фондации тука, едва ли не, фондации да ни разпореждат какво да правим и как да лекуваме. Не може да стане това. Буквално, те се подиграват с „Пирогов“.

В случая става дума за Фондация "Даная". Или както глас от записа казва: "„Даная“ – фондацията, и Кремена Кунева, която е от ДБ. Фондацията, която събираше деца за умрелите родители...".

За фондацията се казва и следното: „Просто трябва наистина да се направи всичко възможно те да усетят болката, тия хора!“.

Според бившия депутат от „Демократична България“ Кремена Кунева, която също е в УС на фондацията (заедно с Ани Стоянова и Светлана Клукова), думите принадлежат на бившия директор на "Пирогов" проф. Асен Балтов. Той беше и депутат от ГЕРБ, след като бе освободен от ръководния пост в лечебното заведение. Балтов не е коментирал записа.

Казусът "Даная"

Досъдебното производство е образувано от СГП преди два дни. То е за причинена смърт поради незнание или немарливо изпълнение, представляващо повишена опасност. Прокуратурата разследва периода от 28 април до 9 май миналата година, когато настъпи смъртта на момичето.

Ученичката, която страдаше от тромбоцитопения - състояние, при което броят на кръвните клетки, участващи в кръвосъсирването, е силно занижен, почина в началото на май м.г.

Тя бе приета в реанимацията на "Пирогов" с кръвоизлив и оток на мозъка, предизвикани заради заболяването ѝ и след лек удар по главата. Въпреки извършената операция Даная изпадна в мозъчна смърт. Родителите ѝ обаче решиха, въпреки огромната мъка, да дарят органите ѝ и да спасят други болни.

Майката Ани Стоянова обвини спешната болница за смъртта на детето си и поиска оставката на ръководителя ѝ д-р Валентин Димитров.

Още: Министър Хинков разочарован: Здравеопазването се задъхва заради партийни интереси

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Д-р Дечо Дечев: Държавата не може да издържи без частните болници

Изненадващи новини: Намалява броя на младите лекари, напускащи България

Ако дойде морбили, нещата ще бъдат трагични: Предупреждение от медик

Лекар: Стана стандарт да ни оперира робот, нови технологии навлизат в медицината

Коронавирусът в България: Едва 0,24 на сто от пробите са положителни

Деца без задължителни ваксини да не посещават училище: Искане на лекари

Pfizer урежда над 10 000 иска заради лекарство, което може да причини рак

Безплатни консултации с уролога проф. д-р Семих Аян на 18.05.24 г. в София

Естетичната медицина е по-безопасна, когато си в опитни ръце

Едва 1 нов случай на Ковид е открит у нас за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване