От Столичната лекарска колегия протестират срещу уволнението на д-р Сопотенски

2717
От Столичната лекарска колегия протестират срещу уволнението на д-р Сопотенски
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

С голямо недоумение и безпокойство разбрахме, че на 11 януари 2018г. изпълнителният директор на УМБАЛСМ ”Пирогов” дисциплинарно е уволнил доц. д-р Стоян Сопотенски.  Мотивът за това уволнение е уронване престижа на болница „Пирогов” по време на протестите на медицинския персонал, организирани от КТ "Подкрепа".

Това пише в писмо до институциите на Столичната лекарска колегия.

Уволниха лекаря, повел протестите в "Пирогов"

Водачът на протестите в "Пирогов" доцент Стоян Сопотенски е дисциплинарно уволнен. Заповедта е от четвъртък. На този етап нито лекарят...

От там припомнят, че д-р Сопотенски е дългогодишен лекар на „Пирогов” започнал като ординатор, научен сътрудник -до доцент по хирургия. Той притежава три специалности- хирургия, гръдна хирургия и спешна медицина.Бил е заместник директор по лечебната част и началник -поликлиника. Сред колегите си от „Пирогов” е известен с изключителната си работоспособност, като хирург, човечност и отзивчивост .

Доц. д-р Сопотенски винаги е бил ангажиран със съсловни и обществени проблеми. Той е дългогодишен председател на Контролната комисия на БЛС, член и председател на КТ ”Подкрепа” в „Пирогов.” Независимо от заеманите ръководни административни длъжности той винаги е защитавал правата на всички служители на болницата. Активен участник е във всичките преговори по реализация на колективните трудови договори, припомнят още колеги му.

Безспорни са постиженията му в гръдно-езофагеалната хирургия и след излизането на проф. Д-р Червеняков остана единственото хабилитирано лице в тази област. С дейността си като лекар никога не е уронвал престижа на болницата, напротив винаги е допринасял за неговото издигане, се казва още в писмото.

Внимателно следихме протестите на колегите от „Пирогов и изявите на доц. д-р Сопотенски. Липсваше отправен упрек към квалификацията, дейността и уменията на всички колеги от Пирогов. Във всичките си изяви доц. д-р Сопотенски подчертаваше изключително добрата работа на всички работещи в „Пирогов” и упреците бяха насочени към начина на управление на болницата и главно към изпълнителния директор, заявяват от Столичната лекарска колегия.

500 души минали през "Пирогов" на Нова година, трима с ампутирани пръсти заради пиратки

500 души са преминали през болницата през последното денонощие. Това каза изпълнителният директор на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов&ldquo...

Очакваме от УС на БЛС бърза и адекватна реакция по повод несправедливото и противозаконно уволнение на доц. д-р Сопотенски, допълват от Столичната лекарска колегия.

От там допълват, че очакват от министъра на здравеопазването да "спре репресията срещу един от най-добрите и известни хирурзи не само на „Пирогов”, но и на цяла България. Ние сме сигурни, че Българският съд ще върне доц. д-р Сопотенски на работа и ще наложи парична санкция на Пирогов. Питаме кой ще я плати – тези, които обичат и с удоволствие работят с доц. д-р Сопотенски, или лично изпълнителния директор, се казва още в позицията на лекарската колегия."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Без паника, затваряне и дистанция: Проф. Кантарджиев съветва да не се страхуваме от коклюша

Ангел Кунчев: Доста близо сме до епидемия от коклюш

Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com