Пациенти поискаха оставката на министър Ананиев

1832
Пациенти поискаха оставката на министър Ананиев
Снимка: БГНЕС

Белодробно болни пациенти поискаха оставката на здравния министър. Те започват безсрочен протест пред министерството с искане държавата да се погрижи за хората, които се нуждаят от спешна белодробна трансплантация.

В началото на юли тази година председателят на сдружение Асоциация "Пулмонална Хипертония" Тодор Мангъров постави ултиматум на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев да подаде оставка, ако не бъде изготвена Национална програма за насърчаване на донорството и трансплантациите.

Д-р Стойчо Кацаров: Вместо да изучаваме грешките, ние ги крием

"Всеки елемент от процеса на лечение съдържа риск за безопасността на болния. Мерки за безопасност могат да бъдат приложени и се прилаг...

Мотивите на Асоциацията са, че вече втора година липсата на белодробни трансплантации убива българи. 

"За последните 2 години и 5 месеца е извършена само една белодробна трансплантация на млада българка от Варна, но това е случайност и чудо. Ние сме в положението от 2017 г. и никой, нуждаещите се от трансплантация няма шанс да бъде обгрижен в чужбина”, заяви Тодор Мангъров, председател на Асоциация "Пулмонална хипертония”.

"В момента белодробна трансплантация в България не може да се направи и ние искаме здравният министър да намери бързо решение на този неприятен казус, заради който умират българи”, допълни той.

Български медици ще бъдат обучени да извършват белодробни трансплантации през 2020 г., а първата такава операция у нас ще бъде възможна едва през 2021 г., което ще коства живота на пациенти, отбеляза Мангъров.

Експерт: Няма изградена система за труда на лекаря и медицинската сестра

"Медицинските сестри излязоха на безсрочен протест и разпънаха палатка пред парламента с искане за достойно заплащане и спешна реформа ...

Протестиращите са категорични, че ако министър Кирил Ананиев не слезе при тях и не им представи конкретни мерки, те искат неговата оставка, защото нееднократно са им обещавали да вземат мерки по казуса, но това не е било направено.

От своя страна здравният министър заяви в интервю за bTV, че "държавата ще заплаща трансплантациите на български пациенти във всички страни, не само в Европейския съюз. Няма да оставим хората сами да си търсят къде да си правят трансплантации. Наредбата ще стане факт след броени дни. Нещата ще бъдат точно регламентирани."

"За съжаление прекъсването с виенската болница (с която имахме споразумение и която обяви, че вече няма да приема чужди пациенти – бел. ред.) е станало преди да стана министър. Правихме много опити да възстановим доверието, но до момента промяна няма. Въпреки това намерихме възможност да се извършва трансплантация на най-нуждаещите се в чужбина”, коментира още Ананиев.

"18 българи имат нужда от спешна трансплантация. Ще започнем, след като наредбата премине обществено обсъждане и стане факт до две седмици. Тогава ще възложа на двете институции - Медицински надзор и НЗОК, да влязат във връзка извънтрансплантационни центрове, такива има в САЩ Русия, Украйна. Ще бъдат обучени и наши специалисти, и се надявам в средата на другата година трансплантации да се извършват и у нас”, каза още той.

Няма нещо, което да е излязло в света в медицинската техника и в България да го няма

Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на 29-ият Конгрес на Световното дружество на кардиохирурзите и гръдните хирурзи. Министър-п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Експерт: Има бум на коклюш, но ваксинираните го изкарват по-леко

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com