Пациентите с ХИВ отново са в риск заради спряно вирусологично проследяване

5957
Пациентите с ХИВ отново са в риск заради спряно вирусологично проследяване
Снимка: iStock/Guliver

Редовното вирусологично проследяване на пациентите с ХИВ у нас е нарушено, а възобновяването на регулярното изследване на вирусен товар за ХИВ се очаква най-рано след месец. Това съобщиха от Национална пациентска организация (НПО). От там допълват, че са от Министерство на здравеопазването са уточнили, че се очаква спешна частична доставка на диагностикуми за вирусен товар до 15 август.

Обявената от ведомството през януари обществена поръчка за закупуване на необходимите диагностикуми и консумативи за ХИВ и други инфекциозни заболявания се провали в началото на май с прекратяване на повече от половината от обявените позиции, включително и позицията за тестове за определяне на вирусен товар за ХИВ. В резултат на това, редовното вирусологично проследяване на пациентите с ХИВ бе нарушено и такова не се провежда през последните месеци, става ясно от съобщението на НПО. 

В отговора, Министерство на здравеопазването информира, че към 1 юли Националната референтна потвърдителна лаборатория (НРПЛ) по ХИВ разполага с 1008 теста за вирусен товар, с които могат да бъдат изследвани 945 проби от пациенти. Във връзка със създалата се ситуация обаче, в НРПЛ по ХИВ са взети мерки тези налични диагностикуми да бъдат използвани за изследване само на най-приоритетните пациенти, а именно бременни жени, новородени деца от майки с ХИВ, новодиагностицирани пациенти, пациенти със смяна на терапията и пациенти, на които лекуващите лекари изискват спешно изследване. Всички останали проби постъпили в лабораторията, които не попадат в приоритетния списък, се съхраняват съгласно инструкциите, се казва в писмото, както и, че ще бъдат изследвани при първа възможност и в зависимост от доставката на тестове.

Заедно с провеждане на процедурата по пряко договаряне за спешна частична доставка на тестове за вирусен товар до 15 август, Министерство на здравеопазването е сформирало и работна група, която да подготви обявяването на нова обществена поръчка за осигуряване на цялото необходимо количество консумативи. Ведомството уточнява също, че са направени и промени в нормативната база за медицинските изделия, с което се облекчават изискванията към участниците в обществени поръчки.

Редовният мониторинг на пациентите в стабилно състояние често се нарушава

Проблемите с изследването на вирусния товар у нас вече са хронични. Обществените поръчки за диагностикуми се обявяват в последния момент или със закъснение и количествата, които се предвиждат са „изпилени” до степен, която не позволява да се покрият допълнителни месеци, в случай на проблем с търга – хипотетично възможен сценарий при провеждането на всеки търг.

Как се отрази пандемията на ХИВ позитивните у нас?

По времето на пандемията от коронавирус у нас всички програми за превенция на ХИВ и СПИН спряха - така значително се намалява възможнос...

През последните годините се превърна в обичайна практика редовният мониторинг на пациентите в така нареченото „стабилно състояние” да бъде нарушаван и това сериозно да се омаловажава, допълва още от НПО.

Докато се чака доставка на диагностикуми обаче, обикновено с месеци, е възможно иначе „стабилен” пациент да претърпи провал на терапията, или да настъпят други обстоятелства, които да не бъдат констатирани навреме и с това да се застраши здравето и дългосрочната перспектива за пациента. Също така, от изключително значение е пациентите периодично, на 6 месеца, да получават потвърждение за своя „неоткриваем” статус, което е най-голямата мотивация за тяхното продължаващо активно ангажиране в терапевтичния процес и което ги освобождава от тревожността, че биха могли с нещо да навредят на близките и любимите си хора.

Неоткриваем = непредаваем (ХИВ)

Факт е научният консенсус, потвърден от Световната здравна организация, Програмата на ООН за ХИВ/СПИН, Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията на ЕС, че пациенти, които се придържат към терапията си и поддържат неоткриваем вирусния си товар (под 20 копия/микролитър кръв), не могат да предават ХИВ при сексуални контакти без презерватив или медицински манипулации с кръв, включително операции. По тази причина е важно вирусният товар да се проследява систематично, защото всяка промяна може да постави в риск от инфектиране партньорите на живеещите с ХИВ.

Коментарът на Министерството на здравеопазването

Епидемията, за която никой не говори

Откакто COVID-19 се появи за първи път в Китай в края на миналата година, всички останали вируси останаха на заден план. Това, естестве...

По въпроси, изпратени от НПО към Министерството на здравеопазването от там информират, че към към 01.07.2021 г. в Националната референтна потвърдителна лаборатория (НРПЛ) по ХИВ са налични 1008 теста за вирусен товар.

Към 01.07.2021 г. в НРПЛ по ХИВ има 350 постъпили проби за изследване за вирусен товар, на които предстои да бъде извършено изследване, като при лица с трайно потисната репликация на HIV, изследванията се правят веднъж на всеки 6 месеца. С наличните 1008 теста, могат да се изследват 945 проби от пациенти заедно с 63 задължителни контроли. Ако досегашното постъпление от около 320 проби месечно остане през месец юли и месец август и всички постъпили проби се изследват, тестовете ще бъдат изчерпани преди края на месец август 2021 г.

"Във връзка с намаляване броя на тестове за вирусен товар и перспективата за възможно забавяне на доставките, за да не се допусне невъзможност за изследване на най-приоритетните пациенти, в НРПЛ по ХИВ бяха взети мерки за приоритетно изследване на бременни жени, новородени деца от майки с HIV, новодиагностицирани пациенти, пациенти със смяна на терапията и пациенти, на които лекуващите лекари изискват спешно изследване. Всички постъпили проби, които не попадат в приоритетния списък се съхраняват съгласно инструкциите на температура от -800 С и ще бъдат изследвани при първа възможност и в зависимост от доставката на тестове.", обясняват още от здравното ведомство. 

На въпрос "Дадени ли са указания и на центровете за проследяване на ХИВ в страната относно изследването за вирусен товар и комуникацията със засегнатите пациенти? В случай че такива указания са дадени, моля да предоставите документа, в който са обективирани." от здравното министерство признават, че такива указания не са давани. 

От здравното ведомство уверяват, че е "заявена спешна частична доставка на тестове за определяне на вирусен товар на HIV, които ще бъдат доставени в най-кратък срок. Освен това е сформирана работна група, която да подготви обявяването на нова обществена поръчка за осигуряване на цялото необходимо количество. Извън контекста на тази обособена позиция, вследствие на констатирани проблеми от страна на участниците в процедурите за закупуване на медицински изделия, свързани с изпълнението на изискванията на приложимите нормативни актове, на 31.03.2021 год. министъра на здравеопазването издаде нова Наредба № 7 за условията и реда за съставяне на списък на медицинските изделия по чл. 30а от ЗМИ и за определяне на стойността, до която те се заплащат, която отменя досега действащата. В новата наредба са направени промени, с които се цели изискванията към участниците по цитираната, както и по други обществени поръчки със сходен предмет, да се облекчат."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: В 20 области няма нови случаи

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com