Пациентски организации обявиха недоверието си Кирил Ананиев

1638
Пациентски организации обявиха недоверието си Кирил Ананиев
Снимка: iStock/Guliver

Пациентски организации "Заедно с теб" заявяват вот на недоверие на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

Причината, обявена в писмо до медиите от "Заедно с теб", е липса на ангажименти към превенцията на употребата на наркотични вещества, лечение и психосоциална рехабилитация на зависими пациенти и намаляване на вредите от употребата на наркотични вещества и изразяваме несъгласие за необоснованото закриване на Националния център по наркомании НЦН.

Пациентските организации свалиха доверието си от шефа на Здравната каса

Пациентските организации взехме решение и сваляме своето доверие от управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Дечо...

"Последната година се наблюдава ясна тенденция към бездействие от страна на ръководството на Министерство на здравеопазването и безотговорност към зависимите пациенти, чийто финал е Проект за постановление на Министерския съвет, който предвижда закриване на Националния център по наркомании НЦН.

Като основен мотив за закриването на центъра в доклада на министъра на здравеопазването се сочи необходимостта от прехвърляне на 5 щатни бройки в НЕЛК.

Националният център по наркоманиите е създаден със Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите и може да бъде закрит само с промяна в закона. Закриването му с Постановление на Министерския съвет е нарушение според юристи.

Някои от въпросите, които зависимите пациенти задават към Министерство на здравеопазването, са:

- Защо зам.-министър Светлана Йорданова е бездействала последната година и не са взети предвид предложенията, направени от НЦН, като например създаване на нископрагови програми за зависими пациенти, лекуващи се на метадон дълги години?

Пациентски организации поискаха от президента да наложи вето на мораториума за нови лекарства

Ден след като мораториумът за нови лекарства бе приет, пациентски организации сигнализираха президента с молба да наложи вето върху заб...

- На какво основание е дадено отново разрешение за работа например на Ловешка метадонова програма след като са установени драстични нарушения?

- Какво е последвало от проверките на екипа на НЦН в частните метадонови програми и защо не са взети мерки от МЗ за отстраняване на нарушенията?

- Защо се изразходват публични средства, включително и на Столична община, за ненужни брошури, тениски и шапки като този вид превенция е без никакъв ефект и отречен от европейски ръководства за добри практики за превенция и лечение на зависимости?

- Дали проверките и упражненият контрол от екипа на НЦН на бездействащите Превантивни центрове, вкл. и на Столичния, и желанието за прикриване на нарушения от страна на МЗ, са причина за закриването на НЦН?

- Дали атрактивният имот в центъра на София, където се помещава НЦН е причина за закриването? По какви причини МЗ не е подписало договор за продължаване на ползването на имота и вече половин година пребиваването е незаконно?

Инвитро клиника иска разследване на финансирането на пациентските организации

Ръководството на една от столичните инвитро клиники ще сезира НАП и икономическата полиция за извършване на проверка за финансирането н...

"Пациентски организации "Заедно с теб" изискваме незабавен и публичен отчет от Министерство на здравеопазването за направените проверки последната година и наложените наказания, ако има такива, както и обяснение защо не са взети предвид направените предложения от НЦН за ефективна работа със зависими пациенти", заявяват в писмото от "Заедно с теб."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Без паника, затваряне и дистанция: Проф. Кантарджиев съветва да не се страхуваме от коклюша

Ангел Кунчев: Доста близо сме до епидемия от коклюш

Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com