Парите на НЗОК да не се разпределят под натиск, иска Лекарският съюз

2049
Парите на НЗОК да не се разпределят под натиск, иска Лекарският съюз
Снимка: БГНЕС

Парите на НЗОК да не се разпределят под натиск. За това настоява Българският лекарски съюз в разпространена до медиите позиция.

Тя е изразена във връзка с разпространяваното сред директори на лечебни заведения от ръководството НЗОК твърдение, че БЛС отказва да подпише Анекс към НРД 2020-2022, свързан с изплащането на 100% на месечните бюджети на лечебните заведения.

Джипитата: Невъзможно е да изписваме безплатни ковид лекарства веднага

"За момента системата ни не работи заради големият наплив от хора, които искат зелените сертификати, които идват за ваксина, не мога до...

"БЛС не е запознат с разчетите и изчисленията, свързани с предложението на НЗОК. До съсловната организация е изпратено писмо, в което в един ред е посочено, че всяка болница, в която 10% от леглата й, определени за Ковид-пациенти, са заети ще получи пълните си бюджети за септември, октомври и ноември месец. Така съгласно това предложение: болница, с определени 10 легла за лечение на Ковид-пациенти, която е приела дори един пациент, ще получи пълния си бюджет, без да е необходимо да работи и да отчита дейност от този момент нататък", пише в позицията.

"Въпреки очевидната несправедливост и несъстоятелност, заложена в предложението на НЗОК, изхождайки от затрудненото положение на всички лечебни заведения в страната, включително на колегите от първичната и специализираната извънболнична помощ, Български лекарски съюз би подкрепил очертаващата се към края на годината икономия от 110 млн.лв. в Болнична помощ да бъде предварително разпределена по месечните бюджети и изплатена на 100% на лечебните заведения. Предлагаме още: същият подход да бъде приложен и спрямо изпълнителите от първичната и специализираната медицинска помощ, където очертаващите се икономии са: за ПИМП – 17 млн.лв., за СИМП – 27 млн. лв", се казва още в съобщението.

Лекарският съюз настоява незабавно да му бъдат предоставени разчети за разпределението на средствата по лечебни заведения до края на годината, които да бъдат обсъдени между Надзорния съвет на НЗОК и УС на БЛС на публична, открита среща, излъчвана онлайн в реално време.

"БЛС няма да позволи да бъде изнудван с пиарски подходи и всяване на паника сред лечебните заведения от страната. Парите на НЗОК не са собственост на Надзорния съвет или на управителя на Касата, за да бъдат разпределяни еднолично и под натиск. Български лекарски съюз изпълнява и ще продължава да изпълнява законовите си функции за законосъобразното разпределяне и разходване на тези средства", посочват от организацията.

В РЗОК - Пловдив на работа със зелен сертификат или отрицателен тест

В РЗОК - Пловдив от днес е в сила заповед на директора на НЗОК, с която се се въвежда изискването за „зелен сертификат“ или...

Лекарският съюз е готов при съмнение за злоупотреби и опит за прикриване на средства от страна на ръководството на НЗОК да сезираме компетентните органи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: В 20 области няма нови случаи

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com