Персоналният код за аптеките ще е свързан с роднините до трето коляно

6509
Персоналният код за аптеките ще е свързан с роднините до трето коляно

Роднините или асистентите на тежко болни пациенти ще могат да купуват лекарства от аптеките с идентификационен код. Това съобщи заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков, предаде БНР.

Персоналният код на всеки от нас ще е свързан с роднините ни до трето поколение и с чекирането в аптека ще можем да купуваме лекарствата на свой близък, обясни Шарков. Персонален идентификатор с пръстов отпечатък е едно от нововъведенията на Министерството на здравеопазването.

От 1 юли аптеките се отчитат само през портала на НЗОК

От 1 юли т.г. аптеките, договорни партньори на НЗОК, могат да подават своите отчети само дистанционно през портала на институцията. ...

"Ако въведем това нещо и в извънболничната помощ и в аптечната мрежа, ефектът ще бъде много по-голям. 20 евро струва този четец. Можете съвсем спокойно на всички хора от вашата фамилия да взимате лекарствата от аптеката, защото този идентификатор съдържа код, който ви свързва с всички ваши роднини до трето коляно", каза Шарков.

Пациенти със спешно състояние по основния пакет няма да останат без лечение. От догодина по основния пакет няма да има лимити за обема дейности, ако болни от допълнителния пакет се влошат, те ще се прехвърлят към основния, заяви заместник-министърът на здравеопазването.

"Пациенти, които са в допълнителния пакет и поради някакво усложняване влизат в основния, знаете, че има такива, които са едновременно в двата пакета, това което имаме като обем дейност на това лечебно заведение ще бъде увеличаван във връзка с това, че пациентът е влязъл от допълнителния в основния пакет", заяви Ваньо Шарков.

До края на месеца ще бъде публикуван и новият стандарт за спешна медицина.

НЗОК разблокира резерва си, за да плати на аптеките

Здравната каса разблокира резерва си, за да осигури пари за лекарства за домашно лечение. На заседание на Надзорния съвет на институция...

През октомври Шарков обяви, че пръстовият идентификатор ще се въведе в първото тримесечие на следваща година и ще обхване цялата здравна система, дори и личните лекари. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване