"Пирогов" спира плановия прием на пациенти?

49034
"Пирогов" спира плановия прием на пациенти?
Снимка: БГНЕС

Заради обявеното от НЗОК намерение да бъдат изплатени само 80% от направените от болниците в страната разходи за периода септември-ноември тази година, от "Пирогов" предупредиха, че може да спрат плановия прием на пациенти.

Предупреждението беше отправено лично от директорът на лечебното заведение доц. Стоян Миланов, предаде bTV. По думите му това може да се случи в най-скоро време, тъй като Столичната здравноосигурителна каса е отказала да изплати в пълен размер сумата за извършената дейност от болницата през септември.

Тъсят пари за болниците

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса се събира отново, за да търси пари за болниците, които не могат да се разпл...

Възможно е болницата да бъде декапитализирана за три месеца, което ще доведе до ликвидация на дружеството. Миланов посочи, че за миналия месец на болницата се дължат 4 033 000 лв., а Столичната каса е върнала фактурите и в писмо обяснява, че трябва да се изпратят кредитни известия за изплащане на 80% от тази сума.

Последствията от неплащането на дължимите средства може да са непредвидими, каза още Миланов и обеща, че лекарите в болницата ще вземат пълните си заплати.

През септември в болницата са регистрирани 4500 пациенти. В момента се извършва проверка от НЗОК, която обхваща 350 пациенти, лекувани преди месец, за които имаме сигнал, че Касата няма да плати, уточни Миланов.

Той призова да бъде преустановен този "безпрецедентен диктат и рекет от страна на НЗОК". Експертът посочи, че освен "Пирогов", болниците "Св. Екатерина" и "Св. Анна" в
София също не са подписали кредитно известие и настояват дължимата сума да им бъде изплатена стопроцентово.

НЗОК търси финансови възможности за решаване на дефицита

Във връзка с възникналото напрежение при фактурирането на извършената дейност на лечебните заведения за болнична медицинска помощ за ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com