Поднорменото тегло при децата може да е по-опасно от леко наднорменото

10213
Поднорменото тегло при децата може да е по-опасно от леко наднорменото
Снимка: pixabay

Тревожно е нарастването на броя на подрастващи с поднормено тегло. Това каза в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ проф. д-р Божидар Попов, председател на дружеството по хранене и диететика. Той допълни, че родителите трябва внимателно да наблюдават децата си.

"Поднорменото тегло е много по-голям проблем и опасност за здравето, отколкото лекото наднормено тегло, което при децата може лесно да се коригира. Родителите трябва да следят теглото и общото физическо състояние на децата и при необходимост да се посъветват със специалист по отношение на правилното и балансирано хранене. Нормалното телесно тегло е важно при децата и подрастващите, а моделът на хранене се формира точно в тази възраст", обясни той.

Нов вид диета може да се окаже по-полезна от традиционните

Нов вид ограничаване на храненето може да е по-полезно от традиционните диети, сочи изследване в САЩ. То изисква да не се яде нищо цял ...

Проф. Божидар Попов допълни, че се препоръчва храненията при подрастващите да бъдат до пет и да включват закуска, обяд, вечеря и две допълнителни закуски. Водата също е важна за правилно усвояване на приетата храна и елиминиране на метаболитите, които увреждат организма.

Пълноценните белтъци ежедневно трябва да присъстват в менюто на детето, допълни още проф. д-р Божидар Попов, председател на дружеството по хранене и диететика. Той отбеляза, че закуската е изключително важна за децата и учениците, като в ежедневното меню задължително трябва да присъстват мляко и млечни продукти, месо, риба и яйца. Освен пълноценните белтъци за добрия хранителен режим на децата са необходими още плодове и зеленчуци, които спомагат за правилното усвояване на храната.

"Изключително важна е ролята на родителите, най-вече на майката, която трябва да привикне детето да закусва преди училище. Закуската трябва да бъде богата на белтъци от животински произход, на първо място млечни изделия. Евентуално да почувства глад едва след третото междучасие, когато е подкрепителната закуска. тя трябва да бъде лека, но има значение за успешното завършване на учебните часове", обясни той.

Проф. Божидар Попов допълни, че подрастващите трябва да имат положителен енергиен баланс, за разлика от възрастните. Децата трябва да приемат повече калории, защото част от тях отиват за израстването и формирането на най-важните органи. Според проучвания на много автори не само храненето, но и липсата на достатъчно двигателна активност води до затлъстяване при децата. Затова в много страни се изучават предмети, свързани с правилното хранене и двигателната активност, обясни той.

С какво е опасно преяждането с месо?

Антонина Стародубова, главен диетолог в Московския здравен отдел, заяви пред РИА Новости, че по време на майските празници е по-добре д...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Без паника, затваряне и дистанция: Проф. Кантарджиев съветва да не се страхуваме от коклюша

Ангел Кунчев: Доста близо сме до епидемия от коклюш

Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com