Подписаха избора на фирма за медицинските хеликоптери, ето кога се очакват

4670
Подписаха избора на фирма за медицинските хеликоптери, ето кога се очакват
Снимка: БГНЕС

Служебният вицепремиер и министър на транспорта Христо Алексиев подписа днес решението за избор на изпълнител за извършване на полети с вертолети за нуждите на спешната медицинска помощ по въздуха (HEMS).

Министерството на транспорта и съобщенията откри процедурата за избор на доставчик за медицинските хеликоптери на 27 март 2023 г. До изтичането на крайния срок на 4 май 2023 г. оферти подадоха италианската компания ALIDAUNIA S.R.L. и испанската фирма AVINCIS AVIATION ESPANA, SAU.

Ликвидатор спря поръчката за медицински хеликоптер на лизинг

Ликвидаторът на държавната фирма „България Хели Мед Сървиз“ Десислава Георгиева официално спря поръчката за доставка на мед...

След разглеждане и оценка на ценовите предложения съгласно предварително определения критерий „оптимално съотношение качество/цена“ и съобразно предложените параметри за изпълнение на обществената поръчка, на първо място е класирана ALIDAUNIA S.R.L.

“Щастлив съм, че две от най-реномираните европейски дружества в областта на спешната медицинска помощ по въздуха взеха участие в процедурата. Надявам се, че до средата на месец юли 2023 г. България вече ще разполага с вертолети и екипажи за нуждите на своите граждани. Човешкият живот и здраве е абсолютен приоритет за нас, затова това е поредният поет и изпълнен ангажимент от страна на служебното правителство“, посочи Алексиев, цитиран от пресцентъра на министерството.

Полетите ще се изпълняват от две оперативни бази за HEMS на територията на България, осигурени от държавата, с хеликоптери и персонал за всяка база. Поръчката е за период от две години с възможност за удължаване за още една.

На 22 февруари 2023 г. Министерският съвет прие промени, с които беше възложено на Държавния авиационен оператор да извършва полетите за осигуряване на въздушен транспорт за нуждите на спешната медицинска помощ.

На 27 март Министерството на транспорта и съобщенията откри процедура за възлагане на обществена поръчка за избор на изпълнител. Прогнозната стойност на поръчката бе 28 339 977 лева без ДДС.

Д-р Христо Стоянов: Първите два медицински хеликоптера пристигат в края на юни

Първите два медицински хеликоптера ще са в България в края на юни. Това каза в предаването „Лице в лице“ по БТВ директорът ...

Изискванията към авиационния оператор са да има право да изпълнява полети с вертолет за спешна медицинска помощ по въздух (HEMS), при условията и по реда на регламент на Европейската комисия.

На 16 май бе публикуван за обществено обсъждане проект на Наредба № 20 за удостоверяване експлоатационната годност на граждански летища, за лицензиране на летищни оператори и оператори по наземно обслужване и за достъпа до пазара по наземно обслужване в летищата. Промените в проекта са свързани с въвеждането на облекчени изисквания за регистрацията на болничните вертолетни летища (БВЛ), които ще се използват за операции за спешна медицинска помощ по въздух.

Изпълнени са огледи и оценка на възможните места за изграждане на болнични вертолетни летища в София, Варна, Бургас, Русе, Ямбол, Плевен, Монтана и други градове, като е извършено геодезическо измерване и аеронавигационно проучване.

В ДАО е разработен план за наемане на допълнителен летателен и инженерно-технически състав, който ще изпълнява дейностите по спешна медицинска помощ по въздух и провеждането на необходимите обучения. Оперативният център е окомплектован и има готовност за осигуряване на полетите, съобщават от Министерството на транспорта.

ОЩЕ: Готвят 9 хеликоптерни площадки за спешна помощ

Близо 70 медици ще работят във въздушната спешна помощ

Близо 70 медици ще работят в бъдещия Център за спешна медицинска помощ по въздух у нас. Това става ясно от проекта за създаването му, п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: В 20 области няма нови случаи

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com